Balıkesir Merhaba Blog YazılarıDünyadan HaberlerGündemYaşam

Okyanuslar Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Okyanus ve içindeki canlılar ile ilgili ilginç bilgileri sizin için derledik. Peki siz okyanuslar hakkında ne biliyorsunuz?

 

Okyanuslar Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Okyanuslar Hakkında Ne Biliyorsunuz? İşte okyanusun bilinmeyenleri sizlerle

1- Okyanusun içindeki dev ahtapot

Eski denizci hikayelerinin olmazsa olmaz kahramanı dev ahtapot aslında sadece bir efsane değildir.. 2004 yılında Japon araştırmacılar, canlı bir dev ahtapotun ilk görüntülerini doğal ortamında yakalayarak sonunda varlığını kanıtlamıştır.

Okyanuslar Hakkında Ne Biliyorsunuz?

2- Okyanusun altında da göller, nehirler ve hatta şelaleler bulunmaktadır

Sualtı evreni aslında dünyanın yeryüzündeki haline çok benzemektedir. Okyanusların altında da devasa dağlar, uçurumlar, volkanlar ve hatta göller ve nehirler bulunmaktadır. Bu kütleler ve akıntılar, tuzlu su tatlı su ile buluştuğunda oluşmaktadır. Ayrıca farklı yoğunlukları tabakalaşma etkisi yaratmaktadır. Atlantik’te İzlanda ve Grönland arasındaki Danimarka Boğazı kataraktı gibi okyanusta şelaleler bile görünebilmektedir. 3.500 metreden fazla düşüşle dünyanın en yüksek su altı şelalesi olan bu şelale, doğudan gelen daha soğuk suyun, daha sıcak batı suyu tarafından aşağı doğru itilmesiyle oluşmaktadır.

Okyanuslar Hakkında Ne Biliyorsunuz?

3- Beyaz köpekbalığının inziva yeri

Beyaz köpekbalıkları hayatlarını okyanuslarda sürekli göç halinde geçirmektedir. Ancak 2002’de yapılan çalışmalar sonucunda bilim insanları, birçok insan gibi köpekbalıklarının da favori tatil yerlerine sahip olduğunu bulmuştur. Genellikle White Shark Café olarak adlandırılan Colorado büyüklüğündeki bölge, Kuzey Pasifik’te yer almaktadır. Ayrıca bol miktarda yiyecek kaynağı ile beyaz köpekbalığı ve arkadaşları için bir kış ve bahar inziva yeri olarak hizmet etmektedir.

Kopekbaliklari

4- Okyanusta tüm müzelerin toplamından daha fazla eser bulunmaktadır

Üç milyondan fazla gemi enkazının okyanusların ve denizlerin diplerinde bulunduğu bilinmektedir. İşin ilginç yanı ise kaybolan gemilerin çoğunun sayısız hazine ve eser taşımasıdır. Tüm bu hazinelerin, dünya müzelerindeki tüm kalıntılardan daha fazla olduğu düşünülmektedir.

Okyanuslar Hakkında Ne Biliyorsunuz?

5- Mercanlar kendi güneş kremini üretmektedir

Mercanların, cilt bakımında çok bilgili olduklarını bilmek sizi şaşırtabilir. Araştırmacılar mercanların kendilerini ve onlarla beslenen balıkları ultraviyole ışığından korumak için doğal güneş koruyucu bileşikler ürettiklerini sadece birkaç yıl önce keşfetmişlerdir.

Mercanlar

 

Ayrıca ilginizi çekebilir.

 

 

 

Bu içerik www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu