GündemÖzel Haberler

OLMAZSA OLMAZIMIZ…

Çay hayatımızın olmazsa olmazıdır. Sabah kahvaltılarımızın ve öğleden sonra keyiflerinin vazgeçilmezi olan çay, simidin en iyi arkadaşı, Pazar kahvaltılarının baş tacı, arkadaş sohbetlerinin aranılanıdır.

Afra Çay Evi sahibi İsmail Kaplan’a sorduk. Doğru tüketildiğinde insan vücudu için büyük ölçüde fayda sağladığı belirtilen Kaplan, çayın metabolizmayı da güçlendirdiğini belirtti.

Öncelikli olarak sizi ve işletmeninizi tanıyabilir miyiz?

İsmail Kaplan. Afra Çay Evi’nin sahibiyim. Burası 8 aydır açık. Daha önceden yine bu sektörün içinde farklı yerlerde uzun süre çalıştım. Mesleğimi ve işimi çok seviyorum. Burasını açmak nasip oldu. İşlerimiz şükürler olsun güzel. Burada sıcak soğuk içeceklerimiz, tost, simit ve poğaçamız mevcut. Karadut, limonata gibi doğal, ev yapımı alternatiflerimiz de var. Ama en çok tüketilen tabi ki çay. Ben de çok iyi bir çay içicisiyim.

En çok çay tüketiliyor dediniz peki biz çayla ne zaman tanıştık?

Evet sudan sonra en çok çay tüketiliyor. Çayı bildiğim kadarıyla ilk olarak Çinliler keşfedip, içmişler. Hatta ilaç olarak bile kullanmışlar. Daha sonra Hindistan ve İngiltere çay ile tanışmış. Bizde ise ilk çay üretimi1920’li yılların başında Rize’de başlatılmış. O günden bu yana çayı tüketiyoruz.

Çayın sağlığına etkisine dair bir araştırma hiç yaptınız mı işletme olarak?
Evet. Merak ettim ve araştırdığım kadarıyla Çay, doğru tüketildiğinde insan vücudu için büyük ölçüde fayda sağlıyor. Şeker ile tüketmemek önemli. Ayrıca çay önemli bir antioksidan kaynağı. Kalp sağlığı ile ilgili olarak yapılan araştırmalar sonucu düzenli ve doğru bir şekilde çay tüketimi kalp krizi riskini de azaltıyor. Ayrıca çayın konsantrasyonu artırmaya yardımcı olduğu da gözlenmiş. İlk sırada içecek olarak çay geliyor kısacası.

Peki, İçecek tercihinde ilk sırada yer alan çayın faydalarına dair aklınızda kalanlar neler?

 Çay tüketimi kalp sağlığını koruduğu için, kalp krizi riskini azaltır. Düzenli olarak çay tüketimi kemik sağlığını ve bağışıklık sistemini korur. Çay iyi bir antioksidan olduğu için kansere yakalanma riskini de ortadan kaldırır. Ayrıca az şekerli ve şekersiz çay tüketimi sindirim sistemi için ve özellikle bağırsak hareketleri için  faydalıdır. Çay kalori içermediği için kilo verilmesine yardımcı olabilir. Metabolizmayı güçlendirmesi açısından da çay tüketimi önemlidir.Bunları hatırlıyorum şuanda.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu