GündemEğitimİlçe Haberleri

ÖLMESİN DİYE BİLGİ PAYLAŞIMI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı buzağı ölümlerini en aza indirme konusunda yapılan bilgilendirme çalışmaları ile besicilerle buluşuyor.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı olarak ilan edilmesi üzerine tüm ilçelerde veteriner hekimler tarafından, yetiştiricilere Buzağı, Kuzu ve Oğlak Kayıplarını azaltma konularında yapılabilecek uygulamalar hakkında eğitim veriyor.

İŞBİRLİĞİ İLE ATILAN ADIMLAR

Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Balıkesir Üniversitesi ve Veteriner Hekimler Odası arasında düzenlenecek olan “Buzağı, Kuzu ve Oğlak Kayıplarını Azaltma İşbirliği ile Balıkesir’de protokol yapılmıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı olarak ilan edilmesi üzerine, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Balıkesir Üniversitesi ve Veteriner Hekimler Odası arasında Vali Ersin Yazıcı’nın da katılımı ile işbirliği için atılan adımlarda çalışmalar sürüyor.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir yapılan çalışmalarla ilgili olarak üniversitenin üzerine düşen görevi yerine getireceğini söyledi. “Dünyada ortalama olarak gıda eksikliği diye bir olay yok. Çünkü gıda endeksi dünya ortalamasında nüfus endeksinin her zaman 1 puan üzerinde seyretmektedir. Bizim eksiğimiz şu. Bizim bir hayvan hastanesine ihtiyacımız var. İlimiz bölgede hayvan varlığı açısından önem arz ediyor, o halde bizim geç de olsa Veteriner Fakültemizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuda tabi destek bekliyoruz” dedi.

BUZAĞI ÖLÜMLERİNE ÖNLEM

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Gıda hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek. İnsanlar var olduğu müddetçe hem tarımsal, hem hayvansal gıdaya insanların ihtiyacı olacak. Hiç bitmeyen ve geri gitmeyen bir sektör. Tabi bunu Balıkesir ölçeğinde ilerletebilmemiz için hem Valiliğimiz, tarım il müdürlüğümüz, Üniversitemiz, kooperatifler, odalar el ele vererek projeler üretmesi lazım. Tarım ve hayvancılık şehri diyoruz ama üniversite olarak yeterli miyiz? Üniversitemizin 1 numara olması lazım. Veterinerlik Fakültemizin o zaman 1 numara olması lazım. Türkiye’nin 1 numarası olması lazım. Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimize buzağı kulübesi, septisemi taşı dağıtımı Balıkesir’de büyük bir başarı sağladı buzağı ölümü yüzde 9’dan yüzde 3’lere indi.

Demek ki çok büyük rakam 750 bin buzağıyı öldürüyoruz. İthal ettiğimiz hayvan sayısı 400 bin demek ki buzağıların yarısını öldürmezsek hayvan ithal etmeye gerek kalmayacak. Doğan her çocuğa ‘Hoş geldin bebek’ çantası gönderiyoruz. Acaba her doğan buzağıya da ‘hoş geldin buzağı’ çantası mı göndersek diye düşünüyoruz. Buzağı, kuzu oğlak ölüm oranlarını azaltmamız gerektiğini düşünüyorum. Bir beraber olursak aşamayacağımız engel yok” dedi. Merhaba Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu