GündemKöşe Yazıları

Ölümsüz Sözler

Ölümsüz Sözler

 

“İnsan, babasına borçlu olduğu saygıyı ancak baba olduğu zaman duyar.”

– Goethe –

 

        “Anne olunca beni anlarsın.” der hani annelerimiz. Baba olunca da evin tüm yükünü kendi omuzlarımızda hissetmenin, evin direği olmanın, sorumluluk duygusunun, saygı ve vefanın değerini o vakit hissedecek olsa gerek insanoğlu. Ölümsüz sözler, olumsuz sözleri öteleyip de olumlu sözcüklere perde aralamayı bekler.

 

       “İyilik hiçbir zaman boşa gitmeyen tek yatırımdır.” özlü sözü de Thoreau’ya ait.  İyilik edenin iyilik bulması, aşımıza ne koyarsak kaşığımıza onun çıkması, iyilik tohumu ekenlerin iyilik başaklarını biçmesi ve birçok iyilik konulu atasözü, deyim de bu konu üzerine bereketlenmedi mi? Ölümsüz sözlerin, özlü sözlerin beşiğini sallar bal akan dudaklar. Arılar dudaklarımıza bal yapar da petek petek süzülür lâfı balla kesilen dudaklar.

 

        “Sevgi ile yorulmadan ilerleriz ve sadece onunla başkaları için fedakârlık yapabiliriz.” deyivermiş Kızılderili Atasözü. Kızılderililerin atasözleri gerçekten çok hoşuma gider. Hint atasözleri de böyle dolu doludur. Sevgi; özgeciliktir, emektir, karşılıksız iyilik yapabilmektir, fedakârlıktır. Sevgi emek ister, kalbe dokunabilince başarıya doğru hedefinde ilerler.

 

         “Sadece içlerinde mucize taşıdığına inanan insanlar, muhteşem başarılar kazanabilirler.” der Bruce Barton. Sadece içlerinde mucize taşıyan, hayal kurup da o hayalinin arkasında durabilen, sözünün eri, hedefinden sapmayan, azimli insanlar, inançlı yürekler başarmamış mıdır zaten en güzel işleri. Düş kurmak çok güzel lâkin o düşleri gerçek yaşama uyarlayıp yapabilmektedir marifet.

       Ölümsüz sözlerin fani dünyaya inat ölmeyen yaşanmışlıkları vardır. Atasözlerimiz de böyledir. Bir olay yaşanmıştır, tecrübe edilmiştir ki anca o kalıp söz bugünlere unutulmadan gelebilmiştir. Özlü sözler kitlelere ulaşır da her birimizin gönül sözlüğüne dem olur. Kelimelerin dem vaktidir, demlenmeyi bekler altın harfler.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu