GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

OMEGA 3-BALIK YAĞI NELERDE VAR BİLİYOR MUSUNUZ?

Geçen hafta size yediden yetmişe herkese önerilen balık yağının faydalarından bahsetmiştim. Bu haftada balık yağını nelerle alabiliriz, hangi besinlerde bulabiliriz ondan bahsetmek istiyorum.

Aslında balık yağının en iyi kaynağı balığın direkt tüketilerek elde edilenidir. Özellikle uskumru ve somon balıkları birere balık yağı deposudur. Yine son dönemlerde popülerliği artan morina karaciğeri yağı da morina balığının karaciğerinden elde edilen harika bir besin takviyesi olarak yerini almıştır. Özellikle Kuzey Avrupa’ da yoğun olarak bulunan ringa balığı omega-3 açısından oldukça iyi bir destekçidir. Ayrıca ringa balığının içinde balık yağı dışında yüksek oranda D vitamini, selenyum ve B12 vitamini de bulunmaktadır. Balık yağının yoğun olarak bulunduğu diğer bir deniz ürünü de istridyedir. İstiridye balık yağı yanında oldukça yoğun çinko, bakır ve B12 vitamini içerir. Sardalya son derece besleyici, D ve B 12 vitamininden zengin bir balıktır. Balık yağı almak için oldukça iyi bir seçenektir. Hamsi bizlerin en sevdiği balıklardan olup içerdiği vitaminler ve balık yağı yönünden de zengin bir balıktır.

Size hep deniz ürünlerini saydım. İyi de deniz ürünü yemeyen hatta balık yemekten nefret edenler için başka balık yağı içeren kaynak öneriniz yok mu dediğinizi duyar gibiyim. Elbette var. Bunların başında da pek çok mineralden zengin chia tohumu gelir. Yine ceviz, soya tohumu balık yağı içeriği açısından tercih edilebilecek gıdalardandır. Balık yağı oranı yukarıda saydığımız ürünlerden daha az olmakla birlikte yine de zengin sayılabilecek başka gıdalarda var. Bunlara örnek olarak; omega-3 zenginleştirilmiş yumurtalar, otla beslenen hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri, kenevir tohumu ve ıspanak, brüksel lahanası ve semizotu gibi sebzeler gösterilebilir. Ancak, bu yiyeceklerin çoğunu yemezseniz doktorunuzun önerdiği bir omega-3 takviyesi almayı düşünün.

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu