GündemDünyadan HaberlerÖzel Haberler

ORAK TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ

Bıçakçılığın eskiye oranla azaldığını söyleyen Bıçakçı İlhan Karanlar, “Orak teknolojiye yenik düştü makinalar çıktı orakların 1 haftada yaptığını makine 1 günde yapıyor ondan dolayı yenik düştü” dedi.

Dededen toruna geçen mesleklerinde 45 senedir bıçakçılık yapan İlhan Karanlar, “ Ben dede mesleğinde çalışıyorum 45 senedir bu işi yapıyorum. Ben 4. Kuşağım. Eskiden işler daha güzeldi şimdi daha farklı teknoloji kullanımı arttı işler bozuldu. Kullanımdan kullanıma değişir bizim işimiz. Bıçak kullanmak sanattır. Bıçak satıyoruz. Dedemizin yapmış olduğu bir oraktır. Bir ben yapıyorum şu anda. Başka bu işle uğraşan çok yok” dedi.

“TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ”

Bıçakçılığın eskiye oranla azaldığını söyleyen Bıçakçı İlhan Karanlar, “Orak teknolojiye yenik düştü makinalar çıktı orakların 1 haftada yaptığını makine 1 günde yapıyor ondan dolayı yenik düştü. Eskiden günde 50 orak satıyorduk şimdi satıyoruz senede 50 orak. İnsanlar bahçesinde kullanmak için alıyor ekin biçmek için almıyor” dedi.

“EN KALİTELİ BIÇAK SÜRMENE”

En kaliteli bıçaklarla ilgili bilgi veren Karanlar, “Türkiye’de üretilen en kaliteli bıçak Sürmene bıçağı var. Çin malı satmıyoruz çükü biz kaliteli satmak zorundayız biz eski usta olduğumuz için. Çin malı bıçağı kasapta kullanamaz lokantacıda kullanamaz. Çin her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi. Bıçak alacakları bıçakçıdan almalarını tavsiye ederim” dedi.

“15 LİRADAN 150 LİRAYA KADAR MEVCUT”

Kaliteli bıçakların özelliklerini anlatan Karanlar, “Biz bıçağı satarken bileyip de satarız daha iyi kesmesi için. Ben bu mesleği aşık olduğum için seçtim. Allah bereket versin kendi yağımızda kavruluyoruz. Eski daha güzeldi eski zaman daha iyiydi iş daha çoktu para birikiyordu şimdi para birikmiyor işte çok ama para birikmiyor. Masraflar daha ağır her şeye yetmeye uğraşıyoruz. Bıçaklarımız 15 TL den başlıyor 150 TL ye kadar bıçak var. Bu sabah başımdan ilginç bir olay geçti. Yaparken bıçak elimde kırıldı. Havanın soğukluğunu hesap etmedim o yüzden bıçak kırıldı. Benim yaptığım bıçakları eskiden çobanlar taşırdı mahallenin kaba dayıları taşırdı şimdi bıçak taşıyacak insan kalmadı. Eskiden ben 150-200 tane kosa satardım şimdi satamıyorum” şeklinde konuştu. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu