Ender GÖKMEN

Organik tarımın yarattığı sıkıntılar

Organik Tarımın Yarattığı Sıkıntılar

 

Pek çok makalede, önceki yazılarda yer alan açıklamalar yapılsa da; bu şekliyle uygulanan organik tarım, endüstriyel tarıma hizmet etmektedir. Sürekli artan insan nüfusunu, organik tarım ismi verilen verimsiz yöntemle beslemek olanaksızdır. Kültüre alınmış bitkilerin özellikleri değişir. Bunun dışında son yüzyılda, insanlar tarafından seçilerek, melezlemeleri yapılarak, doğal olanlardan tamamen farklı özellikler kazanmıştır. Şimdi ki besinlerimiz yaşamak için aşırı miktarda insan yapımı azot, potasyum, fosfor bileşiklerine muhtaçtırlar. Bunlar verilmediğinde ürün alamazsınız. Bu bileşikler hayvan gübreleri ve kompost toprak ile karşılanması durumunda yetersiz kalır. Ürün verimi düşer.

Günümüzde sanayide olsun, tarım ve hayvancılıkta olsun her türlü üretimde; verim ve dolayısıyla maliyet çok önemlidir. Daha yüksek maliyetle üretilen ürünlerin satış fiyatı yüksek olacak, bu da çoğunluğun bu ürünleri satın almasını olanaksız duruma getirecektir.

 

Sonuç olarak;

Bugün organik tarım başlığı altında kullanılan yöntemlerin hemen hemen hepsi, günümüzün en önemli sorunu olarak gösterilen “küresel iklim değişikliğini” de hızlandıran yöntemlerdir. Sırf bu açıdan bakıldığında bile, günden güne hızlanan iklim değişikliğinde; uygulanan organik tarım metotlarının yeri olduğu, kesinlikle yadsınamaz bir gerçek olarak gözümüzün önünde durmaktadır.

Bu yüzden, Nisan 2015 yılında yeniden düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” tarafından baktığımızda; organik başlıklı tarımın ve metotlarının sürdürülebilmesi adına topraklarımız kirletilmekte, verimliliği yüksek tutmak adına insan ve canlı sağlığı hiçe sayılmaktadır. Halbuki tarımı sürdürülebilir kılmak ve poli kültüre (çoklu kültüre) yeniden dönüşü sağlamak için uygulamamız gereken metotlar; bu topraklara ait geleneksel tarım hareketi içinde bizi beklemektedir. Çözüm, tarımın doğduğu bu coğrafyada, daha doğru planlamalar yaparak özümüzü korumaktır.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu