Köşe Yazıları

Ormansızlaşma, Doğal Yaşam Alan Tahribi ve Koronavirüs Krizi

Koronavirüs krizi, insanoğlunun biyolojik çeşitliliğe ve vahşi yaşam alanlarına olan etkisini ve bu durumun bulaşıcı hastalıklara nasıl yol açtığını acı bir şekilde gösterdi.

Son yapılan araştırmalara göre; Dünyadaki bulaşıcı hastalıkların sayısı son yıllarda üçe katlandı ve bunların üçte ikisi hayvan kaynaklı ve bunun yüzde 70’i de vahşi hayvanlardan insanlara bulaşıyor. Bunlar arasında Ebola, HIV, domuz gribi ve kuş gribi ve en son Koronavirüs var.

İnsanlar, doğal yaşam ortamlarını ve ormanları tahrip etmekle kalmadı tropik ormanları ve vahşi yaşam alanlarını istila ederek yerleşti. Oysa bu bölgelerde insan türünden uzak şekilde yaşayan bu canlılarda bilinmeyen öldürücü virüsler vardı. Aşırılıkta yeryüzünde rakibi olmayan insanoğlu bu vahşi hayvanları kafeslere koydu, öldürdü yetmedi vahşi hayvan pazarlarında etlerini sattı. Ve sonunda doğal ev sahiplerini yani yabani hayvanları öldürünce virüsler de kendilerine yeni ev sahipleri aramaya başladılar. Ve biz insanoğlu bu bilinmeyen virüslerin yeni yaşam alanları haline geldik.

İlgili Makaleler

Fatih Satıl Köşe

 

Bu tahribatın oluşturduğu sonucun bir de biyoçeşitliliğe olan etkisi var. Yaşam alanlarının tahrip edilmesiyle vahşi hayvanların soyları da tehdit altına girdi. Bu yüzden bilim insanları, beslenme zincirinin üstünde yer alan hayvanların azalmasıyla daha aşağıdaki hayvanların, örneğin daha çok patojen, yani hastalığa neden olan bir organizma taşıyan tavşan ya da farelerin, bu boşluğu doldurduğuna dikkat çekiyorlar.

İnsanoğlu ekosistemin bir parçası. Aynı zamanda ekosistemdeki diğer varlıklarla da direkt ya da dolaylı yoldan bir ilişki içerisinde. Bununla birlikte diğer canlılardan farklı olarak insanoğlu doğayı kendi çıkarları uğruna değiştirme eğiliminde. Bu yüzden o kirli ve bulaşık eli ile doğaya karıştırdıkça doğal yaşamı daha da karıştırıyor ve bozuyor. Her canlının ekosistemde bir rolü var. Ekosistemdeki bir canlının bile yok edilmesi dengeyi geri dönüşü mümkün olamayacak şekilde bozabiliyor. O nedenle ekosistemdeki diğer canlılarla birlikte güvenle yaşamanın daha iyi bir yolunu bulmak zorundayız. Yoksa işin ucu biz insanoğluna dokunacak ve yok ederken yok olacağız…

Yazıma Yüce Kitabımızdan konumuzla ilgili olduğunu düşündüğüm bir mesajla son vermek istiyorum: “İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır (Rum:41)

Doğayla dost, koronasız sağlıklı günler dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu