EtkinlikGündemİlçe Haberleri

Orta Asya Gelenekleri Balıkesir’de Canlandı

Manyas Anadolu Lisesi, Orta Asya’nın unutulmaya yüz tutmuş geleneklerini Balıkesir'de canlandırdı.

Orta Asya Gelenekleri Balıkesir’de Canlandı

Balıkesir’in Manyas ilçesinde, “Unutulmaya Yüz Tutmuş Orta Asya Gelenekleri” adı altında bir etkinlik gerçekleştirildi. Manyas Anadolu Lisesi’nde düzenlenen bu etkinlikte, Türklerin ilk anayurdu olan Orta Asya’nın yaşayış biçimi, sportif faaliyetleri, yemek kültürü, sanatsal faaliyetleri, müzik kültürü ve edebi yönleri tanıtılarak, atalarımızın hangi şartlarda nasıl yaşadıklarını öğrencilere aktarmak amaçlandı.

Projeyi yürüten Manyas Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Zeynep Tuna, etkinlikte Türk kültürünün kökenlerini ve gelişimini, Türk hakanlarının otağlardan dünyayı nasıl yönettiğini çeşitli faaliyetlerle öğrencilere ve gelen misafirlere anlattıklarını belirtti. Tuna, Tarih derslerinde İlk Türk Devletleri konusu işlenirken, öğrencilerin geçmişimizi sadece binalardan ibaret olmadığını anlayarak, Orta Asya kavramını görsel olarak zihinlerinde canlandırmalarını sağlamak istediklerini ifade etti.

Orta Asya Gelenekleri Balıkesir'De Canlandı
Manyas/Balıkesir

Bu amaçla, okulun bahçesinde Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olan Orhun Abideleri’ni yaparak tanıttıklarını söyleyen Tuna, “Okulumuzun bahçesinde on altı Türk Devleti bayrağını sergiledik. Ata sporumuz olan okçulukla ilgili gösteri düzenledik. Orta Asya müziklerinin yer aldığı TÜMATA Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu tarafından ‘Türk Birliği Konseri’ gerçekleştirildi.” dedi.

Etkinlikte ayrıca, zamanın yönetimi için kullanılan ilk takvimin görsel olarak sergilendiğini, Konargöçer yaşam tarzının Orta Asya kültürüne etkisini anlatmak üzere dokuma tezgâhı kurulduğunu ve bozkır kültüründe önemli olan demirciliğin, demiri örsün üstüne koyarak çekiçle dövme geleneğinin sergilendiğini belirten Tuna, Asya Türk kültüründe çok önemli olan aile kurumunun oluşturulmasındaki ilk aşama olan “Saçı Geleneği”nin öğrenciler tarafından temsilen oynandığını da ekledi.

Orta Asya Gelenekleri Balıkesir'De Canlandı
Gelenek Ve Kültür Etkinlikleri

Manyas Anadolu Lisesi Okul Müdürü Hayriye Başaran, gelişen teknoloji ile birlikte sınırların aşılmasının kolaylaştığı, bireylerin dünya vatandaşı olma yolunda hızla ilerlediği bu çağda, gençlerin köklerinden uzaklaştığını ve kültürel savrulmaların çok fazla olduğunu belirtti. Başaran, bu nedenle öğrencilere ve gençlere Asya geleneklerini, yaşam tarzlarını örneklendirerek tarihlerine sahip çıkmaları gerektiğini vurgulamaya çalıştıklarını söyledi.

Etkinliğe, Susurluk Kaymakamı ve Manyas Kaymakam Vekili Muammer Köken, Belediye Başkanı Ahmet Duru, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

 

 

İHA

Vali Ustaoğlu Bu Yemekleri Elleriyle Yoğurdu!

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button