GündemEğitim

‘ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNDE SANCILI DÖNEM’

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası yetkilileri (Eğitim Sen) yeni ortaöğretime geçiş sisteminde yanlışlar var diyerek velilerinde desteği ile buna dur denilebileceğini söyledi.

Balıkesir Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdurrahman Bulut sendika binasında yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu: ‘

Balıkesir Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, yapmış olduğu basın açıklamasında, “Bursa’da veli tarafından silahlı saldırıya uğrayan eğitim emekçilerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Ülkeyi yönetenlerin açıklamaları nedeniyle itibarsızlaştırılan eğitim emekçileri, böylesi saldırılara maruz kalmaktadır. Artık yeter! Velilerin, öğrencilerin saldırıları durdurulmalıdır ve sorumlular hesap vermelidir” dedi.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Başkan Bulut, “Aylardır, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geleceğini geri alınamayacak şekilde olumsuz etkileyecek bir konuya dair, TEOG sonrası getirilecek yeni sisteme karşı kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yürütüyor ve mücadele ediyoruz. MEB tarafından dün gece yarısı yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece %10’u, yani 126 bin 536 öğrenci, Bakan Yılmaz’ın “nitelikli” olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşecek. Bugüne kadar işaret ettiğimiz sorunu doğrulayan bu açıklamaya daha yakından bakıldığında, 1367 okuldan 747 okulun imam hatip ve meslek liselerinden oluştuğu görülmektedir. Dolayısıyla AKP, 4+4+4 sisteminden bu yana eğitimde izlediği dinselleştirme ve işçileştirme politikasındaki ısrarını sürdürmekte, sınavda başarılı olmuş çocuklarımızı ve öğrencilerimizi, imam hatip ve meslek liselerine yönlendirmektedir” dedi.

MEB’İN “KERVANI YOLDA DİZME” MANTIĞI

Daha önce sayısı 600 olarak açıklanan ve sayısı 1367 olarak belirtilen okulların sayısının neden ve hangi amaçla artırıldığı sorusu karşımızda durmakta, MEB’in “kervanı yolda dizme” mantığı tüm gerçekliğiyle gün yüzüne çıkmaktadır diyen Balıkesir Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, “%10’luk dilimden öğrenci alacak okullara daha yakından bakıldığında; İlimizde de sınavla öğrenci alan 18 okuldan 9 tanesi İmam Hatip Lisesi ve Meslek lisesi olurken 9 tane de Fen lisesi, Anadolu Lisesi ve Sosyal Bilimler lisesi seçilmiştir. İldeki okulların dağılımına baktığımızda Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran’ı bir bölge olarak düşünürsek bu bölgede 1 Anadolu Lisesi, 1 İmam Hatip Lisesi, 1 Fen lisesi belirlenmiş Meslek lisesi belirtilmemiştir.

Bu tabloya göre Ayvalık’taki öğrencilerin tümü nitelikli bir okul tercih ederlerse Burhaniye veya Edremit’e gitmek zorunda kalacaklardır. İlimize baktığımızda meslek liselerinin dağılımı 2 okulda elektrik elektronik, makine, motor bulunmaktadır. Bu okullardaki diğer bölümler yok sayılmıştır. Tespit edilen lise türlerine baktığımızda Anadolu liseleri konusunda kısıtlama getirilirken meslek liseleri ve imam hatipler konusunda cömert davranıldığı görülmektedir. Balıkesir ilinde 16200 8.sınıf öğrencisinden 1140 tanesi “nitelikli” fen ve Anadolu lisesinde okuma şansını elde edecek 15000 öğrenci ise diğer okullara dağılacaktır” dedi.

DAYANIŞMAYI ZEDELEYECEK ORTAM YARATILMASININ ÖNÜ AÇILMAKTADIR

Başkan Bulut, “İlimizdeki imam hatip liselerine baktığımızda okulların seçilirken neye göre belirlendiği ve niçin seçildiği belirsizdir. İmam hatip liselerinde ve meslek liselerinde 9.sınıf sayıları bir önceki yılla değerlendirildiğinde okulun içerisinde ayrıcalıklı sınıfların oluşacağı görülmektedir. Meslek liseleri açısından daha önce teknik lise programı uygulayan okullar baz alındığı söylenmekte fakat Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bugüne kadar teknik lise bölümü olmayan bir okuldur. Bu adı geçen okullarda ayrıcalıklı sınıflara hangi öğretmenler hangi kriterlerle görevlendirilecektir veya derse girecektir. Okuldaki öğretmenler arasında dayanışmayı zedeleyecek ortam yaratılmasının önü açılmaktadır.

Meslek liseleri içerisinde eski deyimiyle ticaret liseleri yok sayılmıştır. İlimizde geriye kalan 15.000’in üzerindeki öğrenci ise 3 Anadolu, 3 Meslek ve 3 İmam Hatip Lisesi olmak üzere toplam 9 lise içerisinden 5 liseyi tercih sisteminde belirtmek zorunda bırakılacak. Yani Anadolu Lisesine gitmek isteyen bir öğrenci, 3 liseyi yazdıktan sonra mutlaka iki farklı lise türünden tercih yapmak zorunda kalacak. Bu nedenle Bakan Yılmaz’ın “Hiçbir öğrencimizi, velimizi istemediği bir liseye, bölüme yönlendirme yok” açıklaması fiili zorlamayla anlamını yitirmiş olacak. Bir öğrenci, 4. ve 5. tercihlerinde İmam Hatip ve Meslek Liselerinden birini ya da her ikisini tercih etmek zorunda bırakıldığı için, bu dayatmanın adı “Öğrenci istemediği okula gitmiyor” olarak kamuoyuna lanse edilecek” şeklinde konuştu.

‘BU SİSTEME KARŞIYIZ’

Bulut, “MEB’in ortaöğretime geçiş sistemini yeniden yapılandırmasındaki temel amaç, resmi istatistiklerle de kanıtlanmış olan ve öğrencilerin tercih etmek istemediği, imam hatip ve meslek liselerine öğrencilerin gitmek zorunda bırakılmasıdır. Haliyle velilere bu sistemden çıkış yolu olarak da özel liseler işaret edilmekte ve bu nedenle de özel liselere erken tercih imkanı tanınmaktadır. Yeni sistemin özellikle Büyükşehirlerde ve içerisinde 9 lise bulunmayan ilçelerde neden olacağı sorunların boyutları dahi tahmin edilememektedir. Bakanlığın bu soruna bulduğu tek çözüm İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve okulun bağlı olduğu Genel Müdürlük tarafından yerleştirmenin yapılmasıdır. Yani, öğrencinin ve velinin iradesi, eninde sonunda Bakanlığın vereceği kararlara teslim edilmektedir.

Bizler, eğitim emekçileri olarak çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geri dönülemeyecek bir yola sokulmasını kabul etmiyoruz. Her çocuğun, hükümetin siyasi arzularının ötesinde bir önemi, değeri olduğunu düşünüyoruz. Öğrencilerimizin ve çocuklarımızın hayatlarını böylesine olumsuz etkileyecek bir sisteme karşı çıkıyoruz. Bu kapsamda; Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmaların ötesine geçerek, konunun sadece 8. Sınıf öğrenci velilerinin değil, tüm toplumun sorunu olduğunu daha güçlü örgütleyebilmek için eylem ve etkinlikler düzenleyeceğimizi ifade ediyoruz. Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin bu yıl uygulanmamasını talep ediyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu