GündemEkonomi

OSB Genişliyor Balıkesir Gelişiyor

Balıkesir Organize Sanayi Müdürü (BALOSB) Mesut Eray, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na (GMKA) yapmış olduğu ziyarette Ajans personeline; Balıkesir OSB’de gelişen yatırım olanakları, sanayi işletmeleri hakkındaki gelişmeler, OSB’ye eklenecek olan yeni etaplar, kurulacak olan yeni gümrük ve OSB’nin gelişen lojistik imkanları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

GMKA Hizmet binasında gerçekleşen bilgilendirme toplantısında Balıkesir’de istihdamı arttırmak ve Balıkesir’e yapılacak olan yeni yatırımlar ile Balıkesir ekonomisine katkı sunmak istediklerini belirten Eray, yapmış olduğu sunumda; OSB’nin yıllar içindeki gelişimi, Balıkesir hakkındaki sayısal veriler ile son dönemde Balıkesir’e yatırım yapmış olan firmalara değindi. OSB’de artık yeterli yatırım alanı olmadığını ve son yıllarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının verilerine göre Balıkesir’in 81 il içerisinde en fazla yatırım yapılan illerin içerisinde olduğundan bahseden Eray, 776 hektarlık 3 etaplık büyümenin ilk etabına başlayacaklarının müjdesini verdi.

BALOSB 776 Hektarlık Yeni Alanı İle 35 Bin Kişiyi İstihdam Etmesi Bekleniyor

Mevcut OSB’nin faaliyetlerini yürütürken 100’de 150’lik bir büyümenin planlanmasını yaptıklarını belirten Eray, “Biz büyümekten ziyade mevcut 570 hektarlık OSB’mize ek 776 hektarlık bir büyüme ile resmen yeni bir OSB daha eklemiş gibi olacağız. 1994 ve 2017 yılları arasında yapılan tahsislerle yerimiz kalmamıştı. Yeni etaplarımız ile 8-10 yıl içerisinde kamulaştırmasını yapar, alt yapısını hazırlar, sanayicimize tahsis eder ve fabrikaların da bitirilmesini sağlarız gibi iddialı bir söylemimiz var. Yeni etaplarla birlikte 35 bin kişinin burada istihdam ediliyor olmasını hayal ediyoruz.” diye konuştu.

“Bizim İçin Gümrüğün Açılması Balıkesir İçin Patlama Noktalarından Biri Olacak”

Balıkesir’in rüzgar enerjisindeki önemi, açılan Teknokent, bor karbür tesisinin kurulacak olması ve gelişen lojistik imkanlar ile gözde bir şehir haline gelmesinden bahseden Eray, kurulacak olan yeni gümrük Balıkesir için mihenk taşlarından biri olacak dedi. Eray sözlerine “Gümrük OSB’mizin içerisinde yer alacak. Ticaret Bakanlığı yetkilileri geldiler. Onlara arazilerimizi gösterdik. Sanayicimiz şu anda gümrük hizmetini çevre illerden kullanabiliyor. Gümrük kurulduğunda artık işler daha da rahatlayacak. Bu sadece OSB için bir yatırım değil. Balıkesir ve ilçelerinin kullanabileceği bir alan olacak. Oda ve borsalarımız ile birlikte ortak bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Gerekli mimari planları çalışıyoruz. 2020 yılında gümrüğümüzün açılmasını bekliyoruz. Bizim için gümrüğün açılması Balıkesir için patlama noktalarından biri olacak.”

OSB’ye 10 Bin Metre Küplük Arıtma Tesisi

OSB’de şu anda enerji hatlarının 2021 yılında tamamının yer altında olacağından bahseden Eray, 2 yıldır uğraşılan 10.000 metre küplük su arıtma tesisi projesini bakanlığa teslim ettiklerinden bahsetti. Burada en önemli konunun arıtmadan kaynaklanan çamuru yakma tesisi kurulması olduğuna değinen Eray, ileride böyle bir tesis kurmak istediklerini belirtti. OSB’nin yıllık 450 bin TL’lik elektrik giderinin GMKA destekli güneş enerjisi projesi ile güneş panelleri ile çözdüklerini hatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 130 bin TL gibi bir gelir edildiğinden de bahsetti.

24 Saat Yaşayan Bir OSB Balıkesir’i Bekliyor

Yapmış olduğu sunumda OSB’nin genişlemesi için açılacak ilk etabı kendi bütçeleri ile yaptıklarını söyleyen Eray, altyapı çalışması için bütçe çalışmaları yaptıklarından bahsetti. Eray, OSB’ye açılacak yeni yollar, sosyal alanlar, restoranlar, park alanları, helikopter pisti ve Meslek Liseleri gibi birçok alanın hizmete girmesiyle birlikte 24 saat yaşayan bir OSB’nin Balıkesir’i beklediğinin altını çizdi. Marangozlar sitesinin inşasının sürdüğünü belirten Eray, 247 işyeri ile 2021 yılında açılmasını bekliyoruz. Marangozlar sitesinin açılması ile birlikte kent de rahat bir nefes alacak diye konuştu.

Eğitim Merkezinin Açılışına Bakan Varank Davet Edilecek

Eray, Güney Marmara Kalkınma Ajansından alınan güdümlü proje desteği ile kurulan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ile birlikte yanındaki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Nisan ayı gibi açmak istediklerini de belirtti. Eğitim merkezinin içerisinde bazı düzenlemelerin yapıldığından bahseden Eray, ihaleyi alan firmadan malzemeleri beklediklerini söyledi. Pansiyon ve yurt binasının da akabinde açılacağını ifade etti. Sunum bitiminde Mesleki ve Eğitim Merkezinin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da davet edileceği konuşuldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu