Görüntülü Haberler

OTİZMLİ BİREYLERİN SESİNİ OBİDEV DUYURUYOR

 

OTİZMLİ BİREYLERİN SESİNİ OBİDEV DUYURUYOR

 

OBİDEV Kurucu Başkanı Fatma Tabanlı Otizmli bireyler ve OBİDEV ile ilgili Gazete Merhaba okuyucuları için konuştu.

2011 yılında Balıkesir’de kurulan Otizmli Bireyleri Destekleme Derneği OBİDER, Balıkesir’deki Otizmli bireylerin temel haklarının korunması ve bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması temelinden yola çıkarak faaliyet göstermeye başladı.  Güney Marmara Kalkınma Ajansı GMKA ve İl Dernekler Müdürlüğü ile farkındalık çalışmaları yürüterek faaliyetlerine başlayan dernek 2016’da OBİDER Vakfı olarak çalışmalarına devam etti. OBİDER Vakfı Kurucu Başkanı Fatma Tabanlı Vakıf’ın il genelinde yürüttüğü çalışmalar ve Otizmli Bireylerin gündelik hayatta karşılaştığı durumlar ile ilgili Gazete Merhaba okuyucuları için değerlendirmelerde bulundu.

 

HER 56 ÇOCUKTAN 1’İ RİSKLİ

Otizmin yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan bireyin, sosyal etkileşim, iletişim ve davranışlarını etkileyen nöro gelişimsel bir bozukluk olduğunu belirten Vakıf Başkanı Fatma Tabanlı, Otizm için her 56 çocuktan 1’nde görülme riski bulunduğu bilgisini verdi.

 

NEDENİ BİLİNMİYOR

Nedeninin henüz tam olarak bilinmemekle birlikte genetik sebeplere bağlı olduğu düşünülen Otizm ile ilgili 0-6 Aylık bebeklerde ki bazı tepkiler ile erken tanının gerçekleştirilebileceği bilgisini veren Tabanlı, 0-6 aylık bebeklerde sesin geldiği yöne bakmama, gülümsememe gibi davranışları göstermiyorsa otizmden şüphe edilebilir açıklamasında bulundu.

 

BELİRTİLERİ FARK EDİLEBİLİR

Erken belirtilerin fark edilmemesi durumunda, daha sonra fark edebilecek belirtilerin olup olmadığı sorusuna ise OBİDER Başkanı Fatma Tabanlı,  “Evet tabi ki aile geç kalmış sayılmaz. Çocuk 18 aylık olmasına rağmen göz teması kurmuyor, adına tepki vermiyor, taklit etmiyor, oyuncaklarıyla doğru şekilde oynamıyor, parmak ucunda yürüyor gibi akranlarından farklı özellikler gösteriyorsa gelişimsel bir farklılıktan bahsedilebilir. ” diye konuştu.

 

TANIYI YANLIZCA ÇOCUK PSKİYATRLARI KOYAR

Ailelerin belirtileri fark etmesinin ardından ilk önce çocuk doktorları ve takiplerinde olduğu aile hekimlerine başvurabileceklerini, daha sonra ise  Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Çocuk Psikiyatrisi) Uzmanı’na başvurmaları gerekmektiğini açıklayan Tabanlı,  “Tanı yalnızca Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Çocuk Psikiyatrisi) Uzmanı tarafından konur. 18 aylıktan itibaren konabilir. Genellikle 3 yaşından sonra kesin tanı konmuş olur. Tanı sonrası; Bilimsel dayanaklı bireysel ve yoğun bir eğitime başlamalıdır.”dedi.

 

EĞİTİME ERKEN BAŞLANMALI

Tabanlı, “Aileler her zaman tanı koydurmak istemese de şüpheleri varsa mutlaka eğitim aldırmaları gerekmektedir. Eğitim olabildiğince erken başlamalıdır. Çocuğun bireysel özelliklerine ve gereksinimlerine uygun olarak planlanmalıdır. Eğitim yoğun ve kesintisiz olmalıdır. Otizmli çocuklarda öncelikli birebir eğitim daha sonrasında küçük ve büyük grup eğitimlerine geçilebilir. ” bilgilerini paylaştı.

 

AİLELER TOPLUMDA KABUL İSTİYOR

Ailelerin otizmli çocuklarının gelişimlerine katkı sağlamak için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Başkan Tabanlı  “Aileler otizmli bireylerin toplumda kabullenilmesi için gereken farkındalığın oluşması ve ders saatlerinin arttırılmasını istiyor.  Devlet ayda çocuğun 12 saatlik eğitimini karşılıyor. Dünya standartlarında ayda en az 60 saat olarak belirlenmiştir. Aileler aradaki bu farkı özel derslerle kapatmaya çalışıyor. Aileler aldırdıkları bu özel derslerle zor durumda kalıyor. Okul çağına geldiklerinde ise bütün bu çabalarına rağmen kabul görmede zorlanıyorlar. Maalesef toplum tarafından dışlanıyorlar.” Dedi.

 

SINIFIMDA YANIMDA OL BAŞARMAMA DESTEK OL

OBİDER Projeleri kapsamında yürütülen  “Sınıfımda Yanımda Ol Başarmama Destek Ol ”  hareketinin Sabancı Vakfı Hibe programı tarafından desteklendiğini ifade eden Başkan Fatma Tabanlı, Proje ile Yaygın Gelişimsel Bozukluk (YGB) ya da Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı almış çocukların okul öncesi kaynaştırma uygulamalarına devam ettikleri eğitim kurumlara sunulan eğitimin niteliğinin arttırılmasına yönelik, çocukların iletişim ve oyun becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilecek “yardımcı destek personel” yetiştirmek, öğretmenlerinin eğitim ihtiyaçlarının  desteklenmesinin  amaçlandığını belirtti.

 

AKRANLARI İLE AYNI ORTAMDA OLMALI

Proje ile ilgili Tabanlı, “Proje sonunda; okul öncesi eğitim kurumlarında kaynaştırma eğitimi alan çocuklarımızın doğal gelişim gösteren akranlarıyla aynı ortamda bulunması yoluyla davranışlarını olumlu yönde pekiştirmelerine ve zayıf yönlerini kısa sürede yeterli hale getirebilmelerine destek olunacaktır. Ayrıca, tanı alan çocukların ilgi ve yeteneklerinin ortaya çıkmasına, sosyal yaşam için de yer almasına ve ailelerin sosyalleşmelerine katkı sağlanacaktır. Kaynaştırma eğitimine devam eden çocuklar, toplumun beklentilerine uygun davranışlar sergileme yolunda ilerlerken sınıflarındaki normal gelişim gösteren akranları ise; bireysel farklılıkları doğal karşılama, paylaşma, hoşgörü, liderlik, model olma davranışları geliştirip ve olumsuz davranışlarında azalma görülecektir.” Dedi.

 

İSTİHDAM ARTACAK

Fatma Tabanlı proje ile ilgili “Yapılacak eğitimler yoluyla meslek yüksek okullarında eğitim öğretime devam eden öğrencilerimizin istihdam edilebilirliği artırılacak. Kaynaştırma eğitimi yapan okul öncesi öğretmenlerimizin bilgi ve deneyimleri artacaktır. Sürece destek olacak Staj Koordinatörlerinin yetiştirilmesi ve eğitim modüllerinin oluşturulması ile proje, bundan sonraki senelerde de sürdürülebilir hale gelecektir. Hazırlanan kitap yetiştirilen yardımcı personel tarafından stajları sırasında ve okullarda ders kitabı olarak kullanılabilecektir. ”dedi.

 

30 ÖĞRENCİ YER ALACAK

OBİDER Başkanı Fatma Tabanlı projenin sonunda, meslek yüksek okulu çocuk gelişimi bölümünde eğitime devam eden öğrencilerin  arasından 30 öğrencinin projede yardımcı personel olarak yer almasını, bu öğrencilerin stajlarını bağımsız anaokullarında yaparak projede yardımcı personel olarak görev alacakları açıkladı.

 

PANDEMİDE ÇALIŞMALAR YAPILDI

Pandemi sürecinde OBİDEV çalışmalarına ve Otizmli bireylerin karşılaştığı durumlar ile ilgili olarak Başkan Fatma Tabanlı; “Pandemi nedeniyle çocuklarımızın eğitimine mola verildi. OBİDEV’in bünyesinde bulunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi 15 Mart itibari ile eğitime ara vermek zorunda kaldı. Pandemi sürecinde evde kalan ailelerimize danışmanlık desteği vermeye çalıştık. Tatile girmeden önce ailelerimizle bir toplantı gerçekleştirerek çocuklarımızın eğitimlerinde hangi noktadayız ve ailelerin çocuklarımızın eğitimini evde sürdürülebilirliği ile ilgili neler yapabilirler bunlarla ilgili plan program yaptık. Bu programımızda bir danışman öğretmen görevlendirdik ve bu 3 aylık pandemi döneminde; danışmanlarımız çocuklarımızda o güne kadar kazandırdığımız beceriler ile ilgili evde çeşitli etkinlikler yaptılar. Videolar çektiler. Ailelerimize yönlendirmelerde bulundular neleri doğru neleri yanlış yaptıkları konusunda. Zor bir süreçti tabi ki otizmli bireylerin günlük rutinleri vardır. Gün içerisinde markete gitmek gün içerisinde parka gitmek ya da gün içerisinde sevdiği biri ile vakit geçirmek gibi bu rutinleri gerçekleştiremeyince tabi ki çocuklarımızda konuşma ve kendini ifade etme de olmadığı için OSB’li bireylerde ailelerimiz çok zorlandılar.  ”Dedi.

 

SOKAĞA ÇIKMA İZNİ ALINDI

Pandemide OBİDEV’in yürüttüğü çalışmalar ile ilgili olarak Başkan Tabanlı  “Yurt genelinde iletişim ağımıza düşen yorumlarda ailelerimiz bize yaşadıkları sıkıntıları belirttiler. Bizler de bununla ilgili aldığımız karar ile Her İl’deki sivil toplum örgütü Valiliklere dilekçe ile müracaat etti. Yaşadıkları sorunlar ve çocuklarımızın gün içerisinde belli saatlerde çocuklarımızın dışarıda rutinlerini gerçekleştirebilmeleri için gerekli izinlerin verilmesi. Tabi ki bunun yanında yetişkin otizimli bireylerin ve onlara refakat edebilecek ebeveynlerinde yaşları sokağa çıkma yasağını tuttuğu için bu yüzden onların da izinli sayılması hususunda dilekçe verildi. Ve bu dilekçeler kabul edildi. Bu bizim için güzel bir gelişme oldu. Günde 2 saat çocuklarımız gençlerimiz yanlarındaki refaklatçileri ile birlikte tabi ki hijyen kurallarına uyarak mesafe maske ye dikkat ederek günde 2 saatlik bir izin hakkı doğdu. ” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu