Köşe Yazıları

OTURMAK YOK, YÜRÜMEYE DEVAM!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Hastalarım hep sorar: “hocam ağrım var yürümemde bir sakınca olur mu?”. İşte bu soru klinikte en sık karşılaştığım sorulardan biri. Peki cevabı ne derseniz işte bu hafta bunu konuşacağız. Yürüme pek çok çalışmada etkinliği gösterilmiş bir spordur. İlk olarak size kalp üzerine olan olumlu etkilerinden bahsetmek istiyorum. Düzenli yapılan tempolu yürüyüş kalp damarlarınızda görülen sorunları azaltır. Kalp krizi geçirme riskinizi azaltır. Yine önemli bir sağlık sorunu olan şeker hastalığında kan şekerinin değerini aşağılara çekebilir. Yani eğer yüksek şekeriniz varsa mutlaka düzenli yürüyüşünüz yapın, bu kan şekeri değerinizi daha iyi yapacaktır. Burada tek dikkat etmeniz gereken şey yürüyüş sırasında kan şekerinizin fazla düşmemesidir. Bu risk için de yanınızda tatlı bişeyler bulundurmanızdır.

Düzenli yürüyüşün kişiyi daha enerjik yaptığı ve ruh halini de iyileştirdiği pek çok çalışama da görülmüştür. Eğer uyku probleminiz varsa yine düzenli ve sıkı bir yürüyüş programı bu sorununuzu rahatlatacaktır. Tabii ki kilo vermek içinde vazgeçilmezlerden biri yine yürüyüştür. Haftada beş gün tempolu yapılan yürüyüşlerin kilo vermede büyük bir desteği vardır.

Eğer sık grip olan ve hastalanan biriyseniz hayatınıza yürüyüşü mutlaka sokun. En az 3-4 aylık bir yürüme programı sonrası bu sorunların azaldığını net olarak fark edeceksiniz.

Ve de eklem ve kas sağlığı için yürümek önemli. Yürüyüş kasları güçlendirir. Bu da otomatik olarak eklemi. Dolayısıyla yürüyüş yapmak kas-eklem sağlığı için değerlidir. Özellikle kireçlenmeler, kas hastalıkları ve romatizmal durumlarda bu sporu yapmak ilaç kullanmak kadar belki de daha kıymetlidir. Ancak bu noktada benim sık karşılaştığım sorulardan biri yürüyüş sırasında ağrı olursa yürüyüşe devam edelim mi, etmeyelim mi. İşte buna cevabım genel olarak hayır, oturup dinlenin, ağrı geçince tekrar yürüyün oluyor.

Yani yürüyüş her yönüyle harika, genel olarak ücretsiz ve her zaman yapabileceğiniz bir spordur. Hepinize bol hareketli ve bereketli günler dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu