Gündem
Trend

Balıkesir Kuzularına Bakan Sueda’nın Hayali Gerçek Oldu

Baba mesleğini sürdürmeyi amaçlayan 21 yaşındaki Sueda’nın hayali gerçek oldu.

Balıkesir Kuzularına Bakan Sueda’nın Hayali Gerçek Oldu,Balıkesir kuzusu üreten Sueda genç yaşta hayallerini gerçek kıldı.

 

Balıkesir Kuzularına Bakan Sueda’nın Hayali Gerçek Oldu

2 11

21 YAŞINDA HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİ

Uzman Eller’e başvuran Sueda’ 21 yaşında işletme sahibi oldu. Balıkesir Kuzusu üreterek bölge ve ülke ekonomisine destek olan Sueda Demirci Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe tesislerinde kuzulara bakıyor. Ayrıca onları iyi yetiştirip sütünden peynirinden vatandaşın faydalanmasını sağlıyor.

 

3 8

BALIKESİR KUZU ETİ’NİN TARİHÇESİ

Birçok bilimsel kaynağa göre, Merinos koyununun ana vatanının Anadolu olduğu ve buradan Yunanistan ve İtalya yolu ile İspanya’ya geçtiği, İspanya’ da müsait şartlar ve alınan tedbirler sayesinde üreyerek altın yapağılı koyun ve İspanyol koyunu adını aldığı belirtilmektedir.

Daha sonra, Merinos koyunu 1841 yılında İspanya‘dan Hayrabolu’ya getirilmiş, 1843 yılında da Mihalıç Çiftliği’ne (Karacabey Harası) ithal edilmiştir. Sonraki yıllarda ise Arnavutluk tan Kıvırcık koç getirilerek Karacabey Harasındaki Merinos koyunlarına katılmıştır. Bu suretle müessesedeki merinos ve kıvırcık koyunlar çeşitli düzeylerde melezlenmiştir.

Müesseselerde yetiştirilen saf ırk Merinos koçları ile kurumlarda ve halk elinde bulunan Kıvırcık koyunları bu saf ırk koçlara verilmek suretiyle Kıvırcık koyunlarımızın Merinosa çevrilmesi şeklinde bir tip merinos koyunu da elde edilmiştir. ( Karacabey Merinosu ) Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayıp, Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarından itibaren geliştirilerek yürütülen ıslah çalışmaları yolu ile Balıkesir yöresinde halk elinde üretilen Karacabey Merinosu, Kıvırcık ırkları ile bu ırkların kendi aralarındaki F1,G1, G2 gibi değişik kan seviyelerindeki melezleri elde edilmiş, yöremizin hakim koyun popülasyonunu oluşturmuştur.

Kaynak: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu