Balıkesir’de Peynir Sırrı 5'i Öne Çıkıyor

Dede mesleği olan peynircilikte yaklaşık 16 yıldır faaliyet gösteren Peynirci Kenan Yöresel Lezzetler’in işletmecisi Kenan, Ramazan bereketiyle birlikte peynir tüketiminin arttığını, ancak doğal ürünlerin artık anlaşılmakta zorlandığını söyledi.

Balıkesir’de Peynir Sırrı 5'i Öne Çıkıyor
Balıkesir’de Peynir Sırrı 5'i Öne Çıkıyor

Yaklaşık 16 yıldır peynir üzerine çalıştıklarını belirten Kenan, mesleği tercih etme nedenini şöyle anlattı:
“Bu iş dede mesleğimiz. Hem aileden geliyor hem de sevdiğimiz bir iş. İnsanlara kaliteli ve gerçek ürün sunmak için yapıyoruz.”

Peynir Artık Sadece Kahvaltıda Değil

Balıkesir peynirinin genelde kahvaltıda tüketildiğini ancak ürün çeşitliliği sayesinde kullanım alanının genişlediğini ifade eden Kenan,
“Peynirlerimiz sabah kahvaltısında olduğu kadar akşam yemeklerinde de tüketiliyor. Kullanım alanı çok geniş” dedi.

Balıkesir’de En Çok Tercih Edilen Peynirler

Bölgede en çok tercih edilen peynirleri sıralayan Kenan, kelle peynirinin öne çıktığını belirtti:

  • İvrindi koyun kelle
  • Manyas kelle
  • Sepet kelle

Bunun yanı sıra beyaz peynir ve tulum peynirinde de iddialı olduklarını vurguladı.

Tuz Az, Süt Oranı Yüksek Peynir Revaçta

Son yıllarda tüketici tercihinin değiştiğine dikkat çeken Kenan,
“Artık insanlar çok yoğun aromalı peynirlerden ziyade daha taze, daha hafif, tuzu az ve süt oranı yüksek peynirleri tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Balıkesir’de Peynir Sırrı 5'i Öne ÇıkıyorBalıkesir tulum peynirinin ise 12 ay dinlendirilmiş, tuzu düşük ve süt oranı yüksek yapısıyla hâlâ güçlü bir talep gördüğünü söyledi.

Ramazan’da Peynir Tüketimi Artıyor

Ramazan ayının ticarete olumlu yansıdığını belirten Kenan,
“Sahura kalkıldığında ağır yemekler yerine protein oranı yüksek kahvaltılıklar tercih ediliyor. Peynir bu noktada öne çıkıyor” dedi.

Ramazan’ın paylaşma ayı olması nedeniyle erzak kolilerinde de peynir, zeytin ve yağın önemli yer tuttuğunu ifade etti.

“Gerçek Ürün Satmak Zorlaştı”

Gıda sektöründe en büyük sorunun algı olduğunu vurgulayan Kenan, çarpıcı bir örnek verdi:
“Bir müşteriye gerçek köy tereyağı tattırıyoruz, beğenmiyor. Ama kremadan yapılmış tereyağını çok beğeniyor. Çünkü insanlar artık yapay tada alıştı.”

Gerçek köy tereyağının en önemli özelliğini ise şöyle anlattı:
“Bıçağı vurduğunuzda bulgur gibi dağılır. Ben hep derim; verdiğim tereyağı dağılmıyorsa benden almayın.”

Balıkesir’de Peynir Sırrı 5'i Öne ÇıkıyorSahte Alışkanlık, Gerçeği Şüpheli Gösteriyor

Piyasada köy tereyağı adı altında satılan birçok ürünün gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kenan,
“İnsanlar aroma yoğunluğunu koyun peyniri sanıyor ama her yoğun aromalı peynir koyun peyniri değildir” diyerek uyardı.

Peynir Alırken Bu Detaya Dikkat

Kenan, tüketicilere şu tavsiyede bulundu:
“Pastörize edilmiş ya da pişmiş sütten elde edilen, olgunlaşma süresini tamamlamış peynirleri tercih etsinler. Gerçek ürün sabır ister.

”Balıkesir’in Öne Çıkan 5 Peyniri

  • Kelle Peyniri (İvrindi – Manyas – Sepet)
  • Balıkesir Tulum Peyniri
  • Klasik Beyaz Peynir
  • Kahvaltılık Lor
  • Üç Sütlü (İnek–Koyun–Keçi) Peynir
Kaynak: Haber Merkezi
peynir balıkesir öne çıkan