Balıkesir’de 40 Yıllık Çikolata Geleneği
Balıkesir’de 40 yıldır çikolata ve lokum üretimi yapan Alkindi Çikolata ve Lokum, doğallıktan ödün vermeden ürettiği tatlılarla damaklarda iz bırakıyor.

Balıkesir’de 40 Yıllık Çikolata Geleneği
40 Yıllık Aile Geleneği: Alkindi Çikolata ve Lokumun Tatlı Hikâyesi
Rama Almidani, ailesiyle birlikte 40 yıldır sürdürdükleri çikolata ve lokum üretiminde en çok önem verdikleri şeyin doğallık ve kalite olduğunu söylüyor. Çikolata yapım sürecinin zahmetli olduğunu dile getiren Almidani, üretimin her aşamasında dikkatli olduklarını vurguluyor.
Hammaddeyle Başlayan Yolculuk
Çikolata üretiminde kullanılan malzemelerin başında kakao, kakao yağı, şeker ve süt tozu geliyor. Bu hammaddelerin özel makinelerde karıştırıldığını belirten Almidani, süreci şöyle anlatıyor:
“Karıştırma işleminin ardından karışım başka bir makineye aktarılıyor ve burada iyice harmanlanarak sıvı çikolata haline geliyor. Çikolatada en önemli unsur, homojen ve eşit bir şekilde karışmasıdır. Tat dengesine de özellikle dikkat ediyoruz; çok acı ya da çok tatlı olmamasına özen gösteriyoruz.”
Sütlüden Bittere, Damak Zevkine Göre Çikolata
En çok tercih edilen çikolataların sade kaplamalı, sütlü ve bitter çeşitleri olduğunu belirten Almidani, tercihin kişilerin damak zevkine göre değiştiğini ifade ediyor.
Çikolata: Türk Kültürünün Vazgeçilmezi
Çikolatanın Türk kültüründe özel bir yere sahip olduğunu söyleyen Rama Almidani, şunları aktarıyor:
“Çikolata bizde her yerde vardır. İnsanlar üzüldüğünde, sevindiğinde, hediye verirken, nişan ya da söz törenlerinde mutlaka çikolataya yer verilir. Bu da onun aslında kültürümüzün bir parçası olduğunu gösteriyor.”