Balıkesir’de 69 Yıldır Çanta Bavul Tamiri Yapıyor: Benden Sonrası Yok diyor
Balıkesir’de çanta bavul ve benzeri ürünlerin tamirini yapan ustanın çıraklıkla başlayan iş yaşamında ustalıktaki sözleri…

Balıkesir’de 69 Yıldır Çanta Bavul Tamiri Yapıyor: Benden Sonrası Yok diyor
69 Yıldır Ayakta Kalan Usta: “Ben Gittikten Sonra Bu Mesleği Yapan Kalmayacak”
Balıkesir’de 69 yıldır çanta ve bavul tamiri yapan Hüseyin Işıktaş, kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleğin son temsilcilerinden biri. Çıraklıkla başladığı meslek hayatında, çanta tamirinin neredeyse tüm inceliklerine hâkim olan Işıktaş, “Bugün bu işi benden iyi bilen kalmadı,” diyor.
“Tamir Etmediğim Bavul, Çanta Kalmadı”
“Fermuarından tekerine, kulbundan iskeletine kadar her şeyi tamir ederim. En çok kırık tekerlek ve bozuk fermuarla geliyorlar.”
Son yıllarda özellikle ithal bavul ve çantaların yüksek fiyatları nedeniyle vatandaşların tamire yöneldiğini söyleyen Işıktaş,
“Bugün en beğenilmeyen bir çanta bile 1300 liradan başlıyor. İnsanlar da haliyle tamircinin yolunu tutuyor,” ifadelerini kullanıyor.
“Bu Meslek Benimle Biter, Çırak Yetişmiyor”
Sektördeki en büyük sorunlardan birinin çırak eksikliği olduğunu vurgulayan Işıktaş, mesleğin yok olmaya doğru gittiğini üzüntüyle belirtiyor:
“Ben gittikten sonra bu işi yapan kimse kalmaz. Ne çırak geliyor, ne devam edecek biri var. Bu meslek de benimle birlikte ölecek.”
“Hak Ettiği Değeri Görmüyor”
Uzun yıllardır Balıkesir esnafı olarak hizmet veren Işıktaş, yaptığı işin değer görmediğinden yakınıyor.
“Tamircilik küçümseniyor ama bugün bir bavulu sıfır almak herkesin harcı değil. Tamir hem ekonomik hem çevreci ama kıymeti bilinmiyor.”