Balıkesir’de Vatandaş İkinci Ele Yöneldi
Balıkesir’de 15 yıldır ikinci el eşya alım satımı yapan Yılmaz Çakal, artan fiyatlar nedeniyle vatandaşların ikinci el eşyaya yöneldiğini belirterek, “Alım gücü azaldı, insanlar mecburen ikinci eli tercih ediyor,” dedi.
Balıkesir’de 15 yıldır ikinci el eşya alım satımı yapan Yılmaz Çakal, artan fiyatlar nedeniyle vatandaşların ikinci ele daha fazla yöneldiğini söylüyor. “Yeni eşya fiyatları yükseldi, alım gücü azaldı. İnsanlar mecburen ikinci eli tercih ediyor,” diyor.

Bir Kaza Sonrası Başlayan Meslek
Yılmaz Spot adlı işletmenin sahibi Yılmaz Çakal, bu işe 15 yıl önce başladığını ve geçirdiği trafik kazası sonrası farklı bir yön arayışına girdiğini anlatıyor:
“Yapacak iş bulamadım, bacağımda engel kaldı. O yüzden bu işe yöneldim. O zamandan beri ikinci el eşya satıyorum.”
Vatandaşların en çok çekyat, koltuk, kanepe, gardırop, baza ve yatak gibi eşyaları tercih ettiğini belirten Çakal, “Ev kuran ya da eşyasını yenileyen herkes ikinci el piyasasına bakıyor,” dedi.
İkinci El Piyasasında Fiyatlar da Arttı
Yeni eşya fiyatlarının artmasının ikinci el piyasasını da etkilediğini söyleyen Çakal,
“Eskiden uygun fiyata alıp satabiliyorduk. Şimdi biz aldığımız ürüne bile zam geliyor. İnsanlar artık ucuz mal vermiyor, eşyalar pahalılaştı,” ifadelerini kullandı.
Çakal, kırsal bölgelere de hizmet verdiğini, ancak oradaki alıcıların bile fiyat artışlarından etkilendiğini belirtti.

Geri Dönüşüm ve Çevre Duyarlılığı
Yılmaz Spot’ta satılamayan ya da arızalı beyaz eşyaların çöpe gitmediğini anlatan Çakal,
“Birine beyaz eşya sattık, arızalı çıktı. Onu alıp geri dönüşüme veriyoruz. Demir olarak eritilip yeniden kullanılıyor. Hurdayı doğaya değil geri dönüşüme kazandırıyoruz,” dedi.
Bu yönüyle ikinci el sektörünün çevreye katkı sağladığını vurguladı.
İnternet Satışları Sektörü Etkiledi
Son yıllarda insanların internet üzerinden ikinci el eşya satmaya başlamasının piyasayı değiştirdiğini dile getiren Çakal,
“İnternetten alan çok ama çoğu arızalı ürüne denk geliyor. İade edemiyorlar. Bizde öyle bir sorun olmaz, çünkü sattığımız ürünler temiz ve garantilidir,” dedi.
Vatandaşların maddi sıkıntılar nedeniyle ikinci ele yöneldiğini belirten esnaf, “Durumu iyi olan mağazaya gider, ama çoğu insan artık almakta zorlanıyor,” diye konuştu.

Sezonluk Hareketlilik
Çakal, satışların mevsimlere göre değiştiğini de anlattı:
“Kışın işler durgun olur ama yazın hareket başlar. Yaz temizliği, taşınmalar, tayinler derken insanlar eşyalarını değiştiriyor. O zaman piyasada canlılık olur.”
Unutamadığı Olay
Yılmaz Çakal, meslek hayatındaki en ilginç anısını da paylaştı:
“Bir müşteriye beyaz eşya sattım, arızalı çıktı. Aynı eve üç kez beyaz eşya götürdüm. İkisini geri dönüşüme verdim, üçüncüsü sorunsuz çıktı. O günleri unutamam,” dedi.
Balıkesir’in Son Yorgancısı Mehmet SayakÖzel Haberler
Soğuk Günlerin Sıcak İçeceği Altınla YarışıyorÖzel Haberler
Balıkesir’in Usta Kunduracısı Kaliteli Üretim VurgusuÖzel Haberler