GündemEkonomiİlçe Haberleri

ÖZEN’İN ANA GÜNDEMİ SÜT VE YEM FİYATLARI OLDU

ÖZEN’İN ANA GÜNDEMİ SÜT VE YEM FİYATLARI OLDU

 

Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği 2021 yılı Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Ayrıca, Genel kurul 2021 yılı çalışmalarını değerlendirdi. Ardından yapılan oylama sonucunda, HAYKOOP Başkanı Faruk Özen ve yönetimi oy birliğiyle ilgili ibra kararı çıktı.

 

Genel kurula HAYKOOP Genel Başkanı Ahmet Ertürk ve HAYKOOP üyeleri katılım sağladı. Genel kurulda yapılan konuşmalarda yem fiyatları ve süt üreticilerinin yaşadığı sorunlar öne çıktı. Divan Kurulu ise,  Genel Başkan Ahmet Ertürk, Adem Taşpınar, Necmi Ayyıldız ve Abdullah Kahraman’dan oluştu.

 

Haykoop

FARUK ÖZEN 2020 ve 2021’DE YAŞANAN SIKINTILARA DEĞİNDİ

Balıkesir HAYKOOP Başkanı Faruk Özen üreticinin yaşadığı sıkıntılara değindi. Özen, “2021 yılı bizi şaşkına çeviren 2020 yılının devamı niteliğinde oldu. Bilindiği gibi 2020’ye girer girmez olanlar oldu ve bir pandemi patladı. Bunun akabinde insanların kimileri evlere hapsolmanın şaşkınlığıyla kimileri ekonomik dalgalanmanın getirdiği sıkıntıyla, bizler de 2020 yılını çiftçiler olarak pek rahat geçirmediğimizi söyleyebiliriz.2021 yılını da değerlendirecek olursak, bu yılla ilgili de konuşacak çok şey var. Kısaca konuşacak olursak süte yapılan zamların bir türlü yem maliyetlerine yetişemediği bir yıl olarak aklımızda kalacak. Bu gün için de aynı mücadeleyi veriyoruz.”

“SÜTE ZAM YAPILACAĞINDA KURUMLARI SANCI TUTUYOR”

“Süte zam yapılıyor, evet, tüketici de düşünülüyor ona da tamam, enflasyon düşünülüyor buna da tamam ama yeme bir gecede zam yapılırken, süte zam yapılacağı zaman devletin bütün kurumlarını sancı tutuyor. Toplantı üstüne toplantı yapıyorlar ve bir türlü de bizim yem maliyetimizi karşılayıp, üzerine de ailemizi geçindirecek bir miktarda süt fiyatı arzu ettiğimiz seviyede belirlenmiyor. Belirlense de bunun devamlılığı sağlanmıyor.

 

ÖZEN, İNEK ÇİFTÇİSİNİN BUGÜN VERECEĞİ CEVABA DİKKAT ÇEKTİ

 

Faruk Özen, üreticilerin 4,70 TL süt fiyatını beklemediklerini hatırlattı. Tarih 8 Aralık 2021 tarihi idi. 4 lira da olsa biz eyvallah diyeceğimiz ortamda 4,70 TL fiyatı açıklandı, ertesi gün 20 lira, bir hafta sonra 30 lira derken yem fiyatı o gün için 200 TL bandını kırdı. Bu gün de yem fiyatı 300 TL bandını kırdı. Bizim inek sağan çiftçimizin bu gün vereceği cevap; keşke yem fiyatına zam gelmese, süt fiyatı da artmasa olacaktır. Bunun yanında bizler ve sizler gibi temsil kabiliyeti olan insanların omuzlarında daha büyük yükler var. Biz de süt fiyatının en yüksek seviyede olmasını isteriz ki tabandaki insanlar da bize iyi bir iş yaptığımız noktasında puan versin. Ancak sütün piyasada tüketilmediği bir ortamda hiç birimizin de rahat olamayacağını biliyoruz. “

ÖZEN“RAMAZAN AYI SONRASI ÇALIŞMAMIZ HIZLANACAK”

Süte yapılan zammı Ramazan Ayı sonrasında güncellenmek üzere yine çalışmalarımıza başlayacağız. Hükümetten Ramazan Ayı boyunca bir sükunet olsun diye irade var, bunu bizde kabul ettik ama Ramazan sonrası 1 lira destekler bittikten sonra herhalde sütün fiyatını tekrar güncelleme ihtiyacı hissedeceğiz. Bunların yanında süt tozuna süt göndermek zorunda kalındığı dönemleri yaşadık. Biz istiyoruz ki üretilen süt satılsın. Süt firmalarıyla da herhangi bir süt bırakma veya süt piyasasında karma dediğimiz bir sistem de karşımıza çıkmasın istiyoruz. Çiftçimiz bunu kaldıramaz inşallah böyle bir durum olmaması için gayretlerimiz devam edeceğiz.”

 

AHMET ERTÜRK: “YEME HAFTADA ÜÇ GÜN ZAM GELİYOR”

 

HAYKOOP Merkez Birliği Başkanı Ahmet Ertürk üreticilerin yaşadıkları sorunların takipçisi olduklarını ifade etti.

Ozenin Ana Gundemi Sut Ve Yem Fiyatlari Oldu

“Geçmiş dönemlerde kooperatif birliklerine arpa vermiyorlardı. Faruk Özen başkanın önerisiyle çalışma yaparak kooperatif birliklerine arpa verilmesini sağladık. Şu anda istenen miktarda aldığımızı söyleyemeyiz. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüzle görüştüğümüzde arpa ihtiyacının tamamını karşılamalarının zor olduğunu söylemişti. Arkasından Rusya ve Ukrayna savaşı patladı. Tabi bizim arpa ve ayçiçeğinde da en büyük tedarikçimiz Ukrayna, buğdayda ise Rusya’ydı. Komşudaki hararet bize sıkıntı yaratıyor. Her şeyin fiyatı artıyor, doların fiyatı artıyor. Petrol, mazot fiyatı artıyor. Bunlarla birlikte yem fiyatları bunlardan daha fazla artıyor.”dedi

Yem konusundaki fiyat artışlarına değinen Ertürk, “ Yemciler diyelim ki pazartesi günü yemin fiyatına 10 lira zam yapıyorlar, Çarşamba günü bir 15 lira daha yapıyorlar, bazen hızlarını alamıyorlar Cuma günü bir 10 lira daha yapıyorlar. Yani bir haftanın içerisinde 3 defa yeme zam geldiği zamanlar oluyor. Dolayısıyla ana hammaddesi yemi yüksek fiyattan alan üreticilerimiz gerçekten sıkıntı yaşadılar. Bu konuyu sıkı bir şekilde takip ettik ”şeklinde konuştu.

HIRSLI SANAYİCİ SAYISI FAZLA

Ertürk konuşmasının devamında “Tarım ve Maliye bakanlıklarında bu konuya nasıl çare bulunabilir diye ziyaretler gerçekleştirdik. Devletimiz bazı ürünlerde KDV indirimi yapıyor fakat bu indirim 10 gün sonra kaynayıp gidiyor. Hiç bize faydası olmadan KDV indiriminde beklentilerimizi konuşamıyoruz. İşte yenilerde bazı ürünlerde KDV indirimi yapıldı ama hemen fiyatları şişirmişler KDV indirimi yaptıkları halde eski fiyatlar noktasına geliyor. Maalesef çok fazla hırsı sanayicilerimiz var. Halbuki üreticiyi kaybedersek, sizler hayvancılıktan vazgeçerseniz sıkıntı daha da büyük olacaktır.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu