GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

OZON ALMAK İYİ Mİ?

Son yılların en çok sorulan tedavilerinden biri olan ozon tedavisi nedir bugün sizlerle bunu konuşmak ve paylaşmak istedim.

Gerçekten o kadar çok hasta bana ozon tedavisini soruyor ki artık bu tedavi yöntemini konuşmanın zamanı çoktan geldi diye karar verdim. Kimi araştırmacılar ozon tedavisine yeni bir ilaç derken kimleri ise çok temkinli yaklaşmayı tercih ediyor. Bana göre ise ikisi de doğru bir yaklaşım. Evet gerçekten bazı hastalıkların tedavisinde yeni bir umut ve yine evet çok temkinli yaklaşarak, doğru tartıp-biçerek tedaviye hastayı almak gerekiyor.

Önce size ozonun ne olduğunu anlatmak istiyorum. Ozon saf oksijenden elde edilen bir madde olup çeşitli yöntemlerle vücuda verilmektedir. Bu yöntemler arasında kişinin kanının alınıp ozonlanarak tekrar vücuda verilmesi, ozonun makattan girişinin yapılması ya da yara olan bir bölge varsa direkt yara olan bölgeye uygulanması bazen de sadece kaba bölgeden küçük bir miktar kan içine karıştırılıp iğne şeklinde yapılarak verilmesi sayılabilir.
Peki ozon tedavi kimlere yapılır ve başarılı bir tedavi midir? Riskleri var mıdır? Önce kimlere yapılırdan başlayalım. Aslında ozonun ilk tedavi alanı özellikle şeker hastalığına bağlı yaraların tedavisi ile başlamış. Yani vücutta çeşitli nedenlerle oluşan açık yaralarda ozon tedavi gerçekten başarılı bulunmuştur. Ardından da damar hastalıklarının tedavisinde yerini almıştır. Son yıllarda ise yaşlı hastaların genel sağlık durumunu korumada, devamlı yorgunluk halinin tedavisinde, cildin daha güzel görünmesinde ve kas-eklem hastalarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu son saydığım hastalıkların hepsinde temkinli ve dikkatli karar vererek kullanmakta fayda vardır.

Riskleri elbette var ama dikkatli yapıldığı taktirde bunlarda neredeyse sıfırlanmaktadır. Titiz ve tecrübeli bir ortamda yapılmadığı taktirde ozon tedavi pıhtı atımı ile ölüme bile neden olabilmektedir. Bu nedenle uygulama yerleri özenli olarak seçilmelidir.

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu