Gündem

Pandemi Ve Önümüzdeki Süreç

Pandemi Ve Önümüzdeki Süreç

Balıkesir Tabip odası basın açıklaması yaptı. Açıklamada Balıkesir Tabip Odası pandemiden sonraki süreci ve pandemideki süreci değerlendirdi.

Açıklamada: ‘’ Türkiye’de son üç ayda yaklaşık 20 bin yurttaşımız koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmiş, ve her gün 23-27 bin arası değişen vaka sayısı ve ortalama 200 can kaybı var. Vaka sayısı açısından Avrupa’da 5. sıradayız. Avrupa’da yeni tedbirler devreye sokulurken ülkemizde sağlığı yönetenlerin hiçbir tedbir almadığını, almayı da düşünmediğini görüyoruz. Pandemi olağan akışına bırakıldılar. Toplumsal bağışıklığı aşıyla elde etmek yerine, adeta bir sürü bağışıklığına döndüğümüze ilişkin kaygılar yaşıyoruz’ dedi.

‘’Ülkemizde 8,5 milyon yurttaşımız koronavirüs hastalığına yakalanmıştır’’

‘’ Yaklaşık 20 aydır küresel bir salgının can alıcı ve can yakıcı etkilerini sürdürmektedir. Zaman zaman pikler şeklinde seyreden bu salgında, en son 1 Temmuz itibariyle normalleşme kararı alınarak neredeyse tedbirlerin tamamı kaldırdılar. Bunu takiben ortalama 3-4 hafta sonra Türkiye’deki vaka sayıları kritik eşiği aştı ve o tarihten bugüne kadar da kontrol altına alınamayan bir pandeminin 4. pikinin etkisi sürmektedir. Resmi açıklamalara göre, ortalama 23 ile 27 bin arasında değişen günlük vaka sayıları var. Her gün yaklaşık 200 vatandaşımızı kaybediyoruz. Son üç ayda yaklaşık 20 bin vatandaşımızı kaybettik ve bu toplam kayıpların yüzde 28’ini oluşturuyor’’ dediler.

‘’ Kısacası pandemide kontrol altına alınamayan 4. pikin etkisinde sonbahara ve kış aylarına giriyoruz. Önümüzdeki süreçte vakalarında daha da artacağı şeklinde bilim insanlarının görüşleri var. Ülkemiz yeni vaka çıkışları açısından Avrup” dedi.

Tabip Odası son olarak: ‘’ 13-19 Kasım 2021 tarihleri arasında Haftalık vaka sayıları (yüz binde) açıklanmış, Balıkesir yüz binde 385,23 ile salgın vakalarının en yüksek olduğu 3 ilden biridir. Sağlık otoritesince şeffaf bilgilendirme yapılmalı, kamuoyu ne ile karşı karşıya olduğunu bilmeli, rehavete kapılmamalı ve bilim insanları da bu verilerle pandemide stratejik planlamaları ya da önerileri yapabilmelidir.  Son dönemdeki ‘Nu’ adıyla da anılan ‘b1.1.529’ varyantının daha bulaşıcı olduğu yönünde bilim insanlarının uyarıları olup, salgın sürmekte, yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı da çok yüksek olasılıktır. Bu nedenle aşısız gebeler,12 yaş üstü toplumun tüm kesimi aşı olmalı, eksik aşılılar aşılarını mutlaka tamamlatmalıdır. Ayrıca hijyen kurallarına, maske takmaya ve fiziksel mesafeye uymaya devam edilmelidir. ’ dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu