PAZAR FİYATLARI CEP YAKIYOR

Balıkesir’in semt pazarlarında yoğunluk yaşanmasına rağmen pazar arabaları boş kaldı. Pazar esnafı, girdi maliyetlerinin artmasından ve ürünün azalmasından şikayet ederken, vatandaşlar ise fiyatların yüksek alım güçlerinin ise düşük olduğunu söylediler. Pazardaki fiyatlar, vatandaşların ve esnafların röportajları MERHABA’da.
Marketlerde etiketler iki katı fiyatlara ulaştı. Pazarda ise durum pek de farklı değil. İki hafta öncesine kadar 2 liradan satılan limon 4 lira olurken, 1,5 liradan satılan patates ise 3,5 lira. Mevsimi olmasına rağmen ıspanak fiyatı 6 TL. Bu fiyatları gören vatandaşlar ise ikiye ayrıldı. ‘Kaşıkla verip kepçeyle istiyorlar. Biz alışveriş yapamıyoruz’ diyen vatandaşların yanı sıra, ‘Herkesin bütçesine uygun ürünler pazarda var’ diyenler de vardı. Esnaf ise bu dönem doğal afetler nedeniyle ürün bulmakta zorlandıklarını dile getirdiler. Maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyleyen pazarcılar, maliyetlerini çıkaracak kadar bile satış yapamadıklarını dile getirdiler.
17 KASIM 2018 – FİYATLAR 28 OCAK 2019 – FİYATLAR
Mandalina 2 TL Mandalina 1,5 TL
Havuç 3 TL Havuç 4 TL
Biber 6 TL Biber 7 TL
Domates 3TL Domates 6 TL
Limon 2 TL Limon 4 TL
Ispanak 3 TL Ispanak 6 TL
Karnabahar 3 TL Karnabahar 6 TL
Salatalık 3 TL Salatalık 6 TL
Manyas Peyniri 22 TL Manyas Peyniri 32 TL
VATANDAŞLAR PAZAR ALIŞVERİŞLERİNİ KAÇ LİRAYA MAL EDİYOR?
Şükran Gürel: Pazarda fiyatlar çok pahalı. Tencereye koyacak bir şey yok içinde, Pazar arabamız dolmuyor. Devletin biraz daha fiyatları denetlemesi gerekiyor. Yoksa durum çok kötü. Eve götürecek ekmek almakta zorlanacağız bu gidişle.
Nurhan Şen: Pazarda tezgahlar ateş pahası. Pazara geldim. Ucuz ne varsa buldum ve aldım. Yiyecek bir şey alamadım. Poşete para veriyoruz. Diğerine para veriyoruz. Kaşıkla verdiler kepçeyle aldılar gerisin geriye. Ben pazara da gelemiyorum. Alınacak uygun bir şey yok. Ayda yılda bir geldim. Bir daha da gelmem. Eşim eve ne getirirse onu pişiririm. Belediye Başkanları seçimleri de olacak. Onlar pazarları denetleyip baksınlar herkes ne kadara satıyor ürününü. Herkes seçim öncesi oy istiyor ondan sonra da kimse uğramıyor.
İsmail Kaygın: Piyasada fiyatlar çok abartıldığı gibi değil. Televizyonlarda izliyoruz. Cumartesi Pazarı belki da daha uygun olduğu için böyledir bilemiyorum. Ben pazarda fiyatları yüksek bulmuyorum. Pazar arabası 60-70 liraya dolar. Tabi kişinin ihtiyacına göre de değişir.
Mesut Çakırcalı: Fiyatların artışı insanların bozukluğundan kaynaklanıyor. Biz nasıl olursak ona göre idare gelir başımıza. Bu idareye güvendik ve bağlandık. Ama kontrol yok. Hiçbir şeyin kontrolü yok. Herhalde başımızdakiler çevrelerindekilerin sözlerine inanıyorlar. Gelip de vatandaşın içine inmiyorlar. Çektiğimiz acı bundan kaynaklanıyor. Bu fiyatlarda keyfilik var. Pazarcı kaça alıyor ve kaça satılıyor bunlar denetlenmiyor. Belediye Başkanlarının işi bunlar. Seçim zamanı oy istiyorlar. O zaman görevlerini yapacaklar.
PAZARCILAR MALİYETLERİN YÜKSEKLİĞİNDEN YAKINDILAR
Necmettin Yılmaz: Uzun yıllardır pazarcılık yapıyorum. Tezgahımızda Muz7 TL, Elma ve Portakal 2 TL, Salatalık 6 TL, Domates 6 TL. Satışlar ister istemez kötü gidiyor. Hem kış şartları hem de vatandaşların alım gücü çok düşük. Fiyatlar vatandaşlara yüksek geliyor ama beklenmeyen kış şartları fiyatları yükseltiyor. Bizim maliyetlerimiz çok yüksek.
Ebrail Kasım: Yaşanan zorlu kış şartlarından dolayı fiyatlar yüksek. Bu yüzden vatandaşlarımız da alışveriş yapmak da zorluk çekiyorlar. Bizim kar marjımız yüzde 10, yüzde 20. Diğer illere göre Balıkesir’de fiyatlar çok daha uygun.
Zülkefir Korkutan: Ben yaklaşık 15 senedir pazarcılık yapıyorum. Fiyatlarımız gayet makul. Ayvalarımız 3 liradan başlıyor ve 5 liraya kadar kalitesine göre değişiyor. Satışlarımız orta düzeyde. Narenciyenin fiyatı düştü. Bunun nedeni de yaşanan doğal afetler.
Tufan Başar: Ben 7 yaşından beri pazarcılık yapıyoruz. Bozdağ’dan toplanan kestaneleri satıyoruz. Kestanelerin fiyatları 15 TL. Fiyatlar düştü. Ama fırsatçılar bunun üzerini iki kat fiyat çıkarıp satıyorlar. Bu da çok düşündürücü. Bununla ilgili yetkililer yeterli denetimi yapmıyorlar. Daha denetlenebilir olmalı.