GündemEkonomiÖzel Haberler

PAZAR FİYATLARIN DA DEĞİŞKENLİK HAKİM

Balıkesir’de merkez ve 20 ilçesinde ayrı ayrı günlerde kurulan semt pazarlarında mevsimin öne çıkan sebze ve meyvelerinin yanında sera üretimi olan yaz ürünlerini de görebilmek mümkün.

Dsc 0376

Fiyatlar geçtiğimiz haftaya nazaran düşüş gösterse de, bu düşüş hissedilir derecede olmadığı için vatandaş alım gücüne göre sebze meyvesini bu haftada cebine göre ayarladı. Kimi yarım kilo kimisi ise 2-3 kilo aldı. Neden yarım kilo aldınız? sorusunun yanıtı ise “Alsam alırız da…Evde çoluk çocuk zaten hemen tüketiyor .Herkese birer tane değil artık iki kişiye bir mandalina düşüyor bizde” yanıtını vererek, alım gücünün zayıf olduğuna işaret ediyor.

Dsc 0396

Balıkesir’in semt pazarları ürün yönünden de fiyat yönünden de zengin. Diğer illere göre fiyatların ucuz görünmesinin nedenleri arasında Balıkesir’de ki kırsal kesimin üretimde gösterdiği performansla birlikte ürünlerini pazara taşıması bulunuyor. Bu hafta her zaman yer verdiğimiz ilçe semt pazarları arasında Kepsut İlçemizdeki Pazar fiyatları ve vatandaşların Pazar alışverişlerini araştırdık ve sorduk. Pazarcılar sabahın erken saatlerinde tezgahlarına yerleştirdiği ürünlere dair neler söylüyor haberimizde.

Dsc 0378

Pazarcı Esnafı Mustafa Gökgül: 1976’dan beri bu meyve sebze işini yapıyorum, meyve fiyatlarında mandalinada bir artış var kalan fiyatları aynı, Mandalinada bittiği için geçen hafta ve bu hafta pek bir fark yok. Geçen hafta da üç buçuk bu hafta da aynı, dedi.

Yücel Karaman: Meyve satışları şu anda pek fena değil ama tabi havaların soğuması ile biraz fiyatlarda yükselme oldu. Bu fiyatlar müşteriye de yansıyor. Yansıtmamaya çalışıyoruz ama mecburen yansıyor. Portakalın fiyatı iki liradan satıyoruz biz ikinci portakalı satıyoruz birinci portakal üç buçuk ikinci portakal iki buçuk o civarda geçiyor. Genel olarak 5-6 gün pazarımız var.

Cevdet Dönmez: Ispanakları biz kendimiz yetiştiriyoruz. Aşağı yukarı 20-25 seneden beri bu işi yapıyorum. İşler güzel gidiyor şu anda fiyatlarda güzel. Ispanakta bir pahalanma yok aynı devam ediyor. Ne olursa olsun aynen devam ediyor. Turp iki buçuk lira onu da kendim yetiştiriyorum. Havuçta kendi imalatımız Havuç iki buçuk, Ispanak üç lira.

Dsc 0382

Ahmet Koç: Patatesin fiyatları şu anda normal yağıştan dolayı hafif bir artış var. Geçen sene ile bu sene arasında baya bir fark var, geçen sene beş liraydı bu sene iki lira kilosundan. Geçen sene ihracatı farklıydı yani bu sene böyle. Soğanda geçen sene küf hastalığı vardı bu sene normal. Kilosu iki buçuk lira.

İsmail Karaca: Domates fiyatları soğuktan dolayı biraz artış var, genelde dört lira beş lira boy boy kaliteye göre de değişiyor. Her tarafta fiyatları aynı değişmez, bunun geldiği yer Antalya başka yerden gelmiyor o yüzden mal pahalı. Vatandaş alabiliyor iki kilo üç kilo. İhtiyaca göre kimi iki kilo kimi üç kilo alıyor yani. Bu işi 20 senedir yapıyorum pek bir fark yok hep aynı.

İbrahim Çetin: Meyvelerde bir fiyat artışı yok ama sebzelerde var. Sebzeler dediğim salata, biber, domates bir lira iki lira arttı. Salatalık geçen hafta beş sattık bu hafta altı domates aynı şekilde. Bu hafta yedi yedi buçuk limonda aynı ama bir hafta on gün sonra o da değişir. Mandalina biraz bittiği için fiyatı yükseldi. Portakal aynı. Bu işi otuz senedir yapıyorum, otuz yıla bakacak olur isek işler şimdi daha iyi. Bu sene kazançlarımız daha iyi. İlçeleri tercih ediyorum. Mantarlar iyi .Haber: Fatma Kara

Dsc 0387

FİYATLAR :

ELMA 3-3,5 TL,MANDALİN 3 KİLOSU 10 TL, HAVUÇ 2,5 TL,TURP 2,5,-3TL,ISPANAK 3TL, PATATES 4 KİLO 10 TL,MANDALİNA 3TL,LİMON 4TL,5 TL,AYVA 3,5 TL,LAHANA 1,5 TL,SALATALIK 6 TL

Dsc 0398

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu