GündemEkonomi

PAZAR TEZGAHINDA KIŞ RENKLERİ

Tarım ve hayvancılığı ile ünlü Balıkesir’de semt pazarlarına ilgi her geçen gün artıyor. Çarşamba Pazarı’nda tezgahlar kış sebze ve meyveleri ile dolarken, her bütçeye uygun fiyatlarla da vatandaşın yüzü gülüyor. Tezgahtaki fiyatları MERHABA okurlarıyla paylaşan esnafın yanı sıra pazardaki son durum haberimizde…

Çarşamba pazarında üretici bahçesinde yetiştirdiği dalından koparılıp getirilen ürünleri semt pazarında vatandaş ile buluştururken vatandaşlar da rahat ve ucuz alışverişin tadını çıkarıyorlar. Tezgahlarda 3,5 liradan başlayan domates 6 liraya kadar çıkıyor. Bu fiyat farkının nedenini üretici, ‘domatesin cinsine ve arz, talep dengesine’ bağladı.

PAZARDA FİYATLAR

-Mandalina 2 TL
-Lahana 6 TL
-Biber 3,5-7 TL
-Üzüm 8 TL
-Maydanoz 1 TL
-Patates 2 TL
-Soğan 1,5 TL
-Nar 2 TL
-Marul 2 TL
-Ispanak 2,5 TL

Raif Özay: Balıkesir’deki en eski pazarcılardan biriyim. 1978 yılından beri pazarcılık sektöründeyim. Fiyatların pahalı olduğu söyleniyor ama ara dönemde böyle olur. Yazdan kışa geçiş, kıştan da yaza geçişin ilk 20 gününde fiyatlar artar. Ama mamuller çoğaldıkça fiyatlar da hızla düşer. Mandalina ilk çıktığı zaman 4 liraydı şimdi 2 lira. Üzüm mevsimi olmadığı için fiyatı 8 lira. Muz 6TL. Bu fiyatlar ilerleyen zamanlarda düşecektir.

Mustafa Balcı: Biz kendi bahçemizden topladığımız ürünleri pazarda satıyoruz. Ispanak 2 TL, Lahana 6 TL, Brokoli 6 TL, maydanoz ve dereotu 1 TL. Fiyatlar yeni dönemde pahalı da olsa ilerleyen zamanlarda düşecek. Yine de marketlere göre yine uygun fiyattan ürün satıyoruz. Çünkü sermaye yok. Kendimiz üretiyoruz. Pazara da kendimiz getiriyoruz. Bir sorunumuz var ama çırak bulamıyoruz. Gençler üretimde çalışmak istemiyor. Tarlada çalışacak adam bulamıyoruz.

Cemaliye Balcı: Ben de tarlada çalışıyorum. Ürünleri ekip biçiyorum. Her türlü cefasını çekiyoruz. Pazar tezgahına gelene kadar mazot, ulaşım, nakliyesi bir kenara bir de büyük bir emek veriliyor. O nedenle fiyatların böyle olması normal. Üç, dört gün kalan sebze ve meyveyi marketlerde yüksek fiyatlardan satıyorlar. Ona rağmen semt pazarında en doğal ürünler uygun fiyatlarla vatandaşımızın poşetinde.

Bekir Taş: Satışlar eskiye oranla epey düştü. Eskiden kilolarca ürün satın alınırdı. Şimdi işlerimiz bozuldu. Ben 4 liraya aldığım domatesi 3,5 liraya satıyorum. Çünkü satamazsam elimde kalacak. Bu fiyata satmaya mecburum. Patatesi 2 liradan soğanı 1,5 liradan satıyoruz. Üretici zor durumda. Zorlanıyoruz. Döviz bizi de çok zorladı. Girdi maliyetleri arttı. Bir araba fiyatı 72 bin liradan 200 bin liraya çıkmış. Bunlar çok yüksek fiyatlar. Pazara ürün de getiremeyeceğiz neredeyse.

VATANDAŞ NE DEDİ?

İsmail Kaymaz (tüketici): Ben alışverişlerimi pazardan yapıyorum. Bir gün alışverişimi yaptığımda bana iki hafta yetiyor. Pazarda herşeyin en tazesi ve güzeli var. Balıkesir’de semt pazarımız olduğu için şanslıyız. Fiyatlar yüksek değil. Markete gittiğimde uçuk fiyatlar görüyorum. Burada makul fiyatlar.

Ayşe Akın (tüketici): Fiyatlar pazarda bana yüksek geldi. Eskiden çok daha uygundu. Patlıcan 4 lira, kabak 4 lira. Kabak 2 liradan alılnırdı. Fiyatlar umarım en kısa zamanda düşer. Yoksa vatandaşın vay haline. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu