Pazarcıdan Lahana Üretimi Ve 2025 Beklentisi
Büyük Bostancı Köyü’nden Zeynel Zengin, kendi ürettiği lahanalarla ilgili olarak Merhaba Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu

Pazarcıdan Lahana Üretimi Ve 2025 Beklentisi
Büyük Bostancı Köyü’nden Zeynel Zengin, kendi ürettiği lahanalarla ilgili olarak Merhaba Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu
Büyük Bostancı Köyü’nden Zeynel Zengin, kendi ürettiği lahanalarla ilgili olarak Merhaba Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Zengin, 25 Ağustos’ta ektikleri lahanaların Kasım ayında olgunlaştığını ve yerli tohumlardan kendi üretimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti.
2024 yılıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zeynel Zengin, “2024 benim için iyi geçti, fiyatlar normal seviyelerdeydi. 2025’in ise daha iyi olacağını düşünüyoruz,” diyerek üretim ve fiyatlar konusunda umutlu olduğunu ifade etti. Lahanalarının fiyatlarının oldukça makul olduğunu da belirten Zeynel Zengin, “Fiyatlarımız 50 TL’den başlıyor,” dedi. Ayrıca, tüm Müslüman aleminin yılbaşını kutladığını da sözlerine ekledi. Zeynel Zengin’in lahanaları, yerli tohumlarla doğal ve sağlıklı üretimiyle dikkat çekerken, fiyatlarının da uygun olmasıyla bölgedeki tüketicilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Peki Balıkesir’in pazarlarında, manavlarında satılan Lahana ile hangi yemekler yapılabilir? İşte birkaç örnek: Zeytinyağlı Kapuska, Etli Lahana Dolması, Sirkeli Kırmızı Lahana Salatası, Beyaz Lahana Turşusu, Kıymalı Kapuska Yemeği, Kırmızı Mercimekli Lahana Dolması, Sucuklu Kapuska Yemeği ,Etli Kara Lahana Dolması
Balıkesirlilerin sıkça yaptığı bu çeşitler arasında kış mevsiminin Lahana Turşusunun tarifi ise şöyle;
Hem sağlık hem de lezzet deposu olan beyaz lahana turşusunu dilerseniz siz de evinizde kolayca yapabilir sofranıza şifa katabilirsiniz.
Yapımı için malzemeler
1 adet orta boy lahana, Yarım su bardağı kaya tuzu, 3 baş sarımsak, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 1 su bardağı üzüm sirkesi, Su
Lahananın dış yapraklarını ayırın. Ortasındaki kökünü bıçakla kesip kıvrımlı yapraklarını irice doğrayın ve derin bir kaseye alın. Üzerine kaya tuzunu serpin ve lahanaları elinizle 10 dakika kadar ovalayarak tuzu iyice yedirin. Lahanaları yıkayıp sterilize ettiğiniz kavanozun içine yerleştirin. Kabuğunu soyup diş diş ayırdığınız sarımsakları lahanaların arasına sıkıştırın. Limon tuzunu sirkeyle karıştırıp lahanaların üzerine dökün.
Kavanozun kalan boşluğunu da suyla tamamlayın ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Kavanozu alt üst ederek malzemelerin iyice karışmasını sağlayın. Turşuyu serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin. Bu süre içinde kapağını kesinlikle açmayın. 15 günün sonunda olgunlaşan turşunuzu yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz.

Lahana Turşusu Püf Noktaları
– Lahana turşusu yapılırken genellikle üzüm sirkesi kullanılmalı. Üzüm sirkesi lahana turşusuna çok yakışacağı için turşuyu da lezzetlendirecektir. İsteğe bağlı olarak farklı sirkeler de kullanılabilir.- Lahana turşusu yapılırken mutlaka kaya tuzu eklenmelidir. Bu turşulara yemeklik tuz yerine kaya tuzu atılması gerekir. Kaya tuzu genel olarak turşuların geç erimesini sağlayacak.-Lahana turşusunun bozulmaması için mutlaka serin ve güneş almayan bir yerde beklenmesi gerek. Ev sıcak ise lahana turşusu mutlaka soğuk bir alanda ve ya buzdolabında bekletilmeli. Lahana turşusunun içine nohut konulması lahana turşusunun daha hızlı hazır olmasını sağlayacak. Lahana turşusu yaparken turşu suyu ayrı hazırlanıp sonradan turşunun üzerine eklenmelidir. Ayrıca lahana turşusu yapılırken kaya tuzunun miktarı da iyi ayarlanmalıdır. Bu sayede turşu oldukça lezzetli olabilir. Lahana turşusu için hazırlanan lahanalar doğrandıktan sonra bekletilmeden turşu kurulabilir. Bu sayede lahana turşusu daha kıtır kıtır olacaktır.
Haber Merkezi
Üniversite ile Dursunbey İş Birliği Güçleniyor