GündemKöşe Yazıları

Peygamberimiz sav’i Tanıyanlar. ..

Peygamberimiz sav’i Tanıyanlar. ..

 

Bismillâhihirrahmanirrahim

((Rasûlüm!) Biz Sen’i âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik.” (Enbiyâ, 107)

Efendimiz sav’in yaşadığı hayat ölçüleri ve ahlâkı, her asırda canlılık ve tazeliğini aynen muhafaza etmeye devam etmektedir

Bir gün Peygamberimiz sav’den, müşriklere lânet etmesi istenir. “Ben lânetçi değilim, âlemlere rahmet olarak gönderildim.” buyur. “Ben bir merhamet peygamberiyim.” der (Müslim, Fedâil, 126; Tirmizî, Deavât, 118)

Bazı arifler derler ki,  bugün Rasûlullah Efendimiz sav’i tanıyabilirsek, yarın Mahşer’de de O bizi tanır. Kevser Havuzu kenarında bizi kabul eder. Gönlümüz O’nu görecek kıvamda olursa O da bize nazar eder. O’nu duyar ve dinlersek, O da bizi ihsânıyla âbâd eder, denilmiştir.

Yine  Peygamberimiz Efendimiz  sav buyuruyor:

“İnsanların ve cinlerin isyankârları hâriç, bütün mahlûkat beni tanır.” buyuruyor. (Ahmed bin Hanbel, Müsned,III, 310)

Cansız dediğimiz cemadat bile Peygamberimiz sav’i tanıyordu; bir gün Peygamberimiz sav

“Uhud bizi sever, Biz Uhud’u severiz.” buyurdular. (Buhârî, Cihâd, 71; Müslim, Hacc, 504)

Hz. Ali ra naklediyor: “Peygamberimiz  Efendimiz sav’le beraber Mekke’de idik. Beraberce Mekke’nin bazı yerlerine gidiyorduk. Dağların ve ağaçların arasından geçiyorduk. Peygamberimiz Efendimiz sav’in yakınlaştığında bütün dağlar, ağaçlar; «es-selâmu aleyke yâ Rasûlâllah!» diyorlardı.” ( Tirmizî, Menâkıb, 6/3626)

Bir rivayete göre Peygamberimiz sav bir hurma kütüğünün üzerinde hutbe veriyordu. Fakat cemaat çoğalınca bir minber yapılır. Bir gün kalabalık bir cemaat olur. Efendimiz sav hurma kütüğüne çıkmaz, minbere çıkar. Hurma ağacı ağlar ve inler. Orada olan sahabe hurma kütüğü için,

“‒Bir çocuk ağlar gibi ağlıyordu.” diyor.

Bir çoban: “Sanki bir deve yavrusu inler gibi inliyordu.” diyor. Bir müddet sonra  Peygamberimiz sav  indi, o hurma kütüğünü sıvazlar ve kütük  sakinleşir. ( Buhârî, Cuma, 26; Tirmizî, Menâkıb, 6)

Mevlânâ Hazretleri diyor ki, “Sen de diyor, bir bak diyor, bir hurma ağacı diyor, hurma kütüğü diyor, Allah Rasûlü sav’i tanıdı diyor. Sen ise ne kadar tanıyorsun?!.”

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara Peygamberimiz sav’e hakikî ümmet olmayı nasip eylesin. .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu