GündemKöşe Yazıları

Plastik Ayak İzimizi Küçültelim!

Plastik Ayak İzimizi Küçültelim!

Plastikler günümüzde cep telefonundan uçağa, gözlükten ilaç kutusuna, diş fırçasından yapay kalp kapakçıklarına kadar hayatımızın her alanında vazgeçilmeyecek bir yere sahip. Hayatımıza konfor, kolaylık, hız ve kalite sağlayan plastikler, yanlış ve aşırı kullanım nedeniyle çevre kirliliği sorunlarına neden oluyor. Her birimiz kullandığımız ve attığımız plastikler ile yeryüzünde ‘Plastik Ayak İzi’ne yol açıyoruz.

Bugün tek kullanımlık plastik kirliliği ile mücadele dünyanın en önemli sorunları arasında. Bizim de ülkemizde öncelikle tek kullanımlık plastik kirliliğinin önüne geçmek için seferberlik yapmamız gerekiyor. Hayatımızın neredeyse her aşamasında yer alan plastikleri kullanırken bilinçli olmalıyız.

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan plastik kirliliği rakamları oldukça ürkütücü: Bu rapora göre son 10 yılda, geçen 100 yılın toplamından daha fazla plastik üretilmiş. Dünyada her 1 dakikada 1 milyon plastik şişe satın alınıyor. Yılda 500 milyar plastik poşet kullanılıyor. Okyanusları her yıl 8 milyon ton plastikle kirletiliyor. Dakikada okyanuslara karışan atık plastik miktarı bir çöp kamyonu büyüklüğünde.

Plastik Ayak İzimizi Nasıl Küçültebiliriz?

Elimize aldığımız plastik bir şişenin suda 450 yıl bozunmadan kalabildiğini unutmadan tüketmeliyiz. Bu nedenle tek kullanımlık plastik tüketimini önce hızla azaltmalı. Sonra da tüketimine son vermeliyiz. Peki birey olarak ne yapabiliriz?

1-Plastik yerine paslanmaz çelik çatal, kaşık ve bıçak kullanmalıyız.

2- Plastik pipet kullanımından vazgeçmeliyiz.

3- Alışverişe giderken yanımıza file veya pamuklu alışveriş çantaları bulundurmalıyız.

4- Ofisimizde plastik ya da içi plastik film kaplı karton bardaklar yerine kendi bardaklarımızı kullanalım.

5- Plastik şişeden su içmek yerine; bir su kabı ya da matara kullanalım

6- Plastik ambalajları kullandıktan sonra geri dönüşüme göndermeden önce evimizde yeniden değerlendirmenin yollarını bulalım. Mesela plastik ambalajlardan çiçekleri için çok şık saksılar ya da sokak hayvanları için su ve mama kapları yapabiliriz.

7- Kullandığımız plastikleri sadece birer atık olarak görmeyelim. Geri dönüşüm kutularına atalım. Plastiklerin geri dönüşümün en önemli hammaddelerinden biri olduğunu unutmayalım.

Tüm bu saydığımız tedbirleri artırmak tabiki mümkün. Arif olan anlar misali bu kadar yeter diyelim.

Netice olarak her canlı gibi insanların da doğanın bir parçası olarak kusursuz bir şekilde yaratılmış olan bu sistemin bozulmaması için doğaya uyumlu yaşamalı ve doğanın diliyle konuşmalıdır. Sürdürülebilir tüketim yaşam tarzımızla, plastik ayak izimizi çevreye dost oranlara çekebilmek ümidiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu