Balıkesir Mimarlar Odası "Dayanıklılık İçin Tasarım Şart"

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi, 6 Ekim Dünya Mimarlık Günü’nü “Sağlıklı ve Güvenli Bir Çevrede, Afetlere ve Krizlere Karşı Dayanıklılık İçin Mimarlık” temasıyla kutladı. Şube Başkanı Betül Dikici, “Mimarlık yalnızca bina değil, insanlık için dayanıklı yaşam alanları inşa etme sanatıdır” dedi.

Balıkesir Mimarlar Odası "Dayanıklılık İçin Tasarım Şart"

Dünya Mimarlık Günü’nde Odak: Dayanıklılık ve Toplumsal Sorumluluk

Her yıl Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanan Dünya Mimarlık Günü, bu yıl “Dayanıklılık İçin Tasarım” temasıyla gerçekleştirildi. 1985 yılından bu yana kutlanan gün, Birleşmiş Milletler Habitat Günü ile eşzamanlı olarak 6 Ekim 2025 tarihinde tüm dünyada farkındalık etkinlikleriyle anıldı.

Balıkesir Mimarlar Odası "Dayanıklılık İçin Tasarım Şart" - 1. resim

Balıkesir’de, TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi tarafından 1 Ekim’den itibaren başlatılan “Mimarlık Haftası Etkinlikleri”, kentteki mimarları ve vatandaşları bir araya getirdi. Şubeye kayıtlı 1097 mimar, hafta boyunca çeşitli söyleşi, sergi ve etkinliklerle kentin mimari geleceğini tartıştı.

Balıkesir Mimarlar Odası "Dayanıklılık İçin Tasarım Şart" - 2. resim

Betül Dikici: “Mimarlık, Topluma Karşı Bir Sorumluluktur”

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, yaptığı açıklamada mimarlığın yalnızca yapı üretimiyle sınırlı olmadığını vurguladı: “Mimarlık, her bireyin temel hakkı olan nitelikli ve dayanıklı yaşam çevrelerinin oluşturulmasına katkı sunmaktır. Bu, mimarın hem mesleki görevi hem de topluma karşı sorumluluğudur.”

Dikici, özellikle afetlere, salgınlara ve iklim krizlerine karşı dayanıklı yapı ve kent politikalarının önemine dikkat çekti.

Balıkesir Mimarlar Odası "Dayanıklılık İçin Tasarım Şart" - 3. resim

UIA’dan Küresel Çağrı: Eşitlik ve Sağlıklı Yaşam Alanları

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), bu yılki temada mimarları; eşitlik, sağlıklı çevre ve güvenli yapılaşma ilkelerini benimsemeye çağırdı. Yoğun ve kontrolsüz yapılaşma, iklim değişikliği, ekonomik krizler ve yoksulluğun etkilerinin arttığı günümüzde, dayanıklılığın yalnızca binalarda değil, toplumsal yapıda da inşa edilmesi gerektiği vurgulandı.

Balıkesir Mimarlar Odası "Dayanıklılık İçin Tasarım Şart" - 4. resim

Balıkesir’den Geleceğe Mimari Mesaj

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici açıklamasında, tarihi ve doğal değerlerin korunmasının, sürdürülebilir çevre politikalarının oluşturulmasının ve kaynakların herkes tarafından eşit kullanılmasının önemine dikkat çekildi.

“Eşitliğe dayalı, hiçbir ayrımın yaşanmadığı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek dileğiyle tüm meslektaşlarımızın Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz.”

Balıkesir Mimarlar Odası "Dayanıklılık İçin Tasarım Şart" - 5. resim

Kaynak: Haber Merkezi
mimarlar odası balıkesir tmmob mimarlar Betül Dikici