Ayvalık’ta Organ Bağışı 5 Hastaya Umut Oldu
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden 57 yaşındaki Şükran Çınar’ın organları, beş ayrı hastaya yaşam umudu oldu.

Ayvalık’ta Organ Bağışı 5 Hastaya Umut Oldu
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden 57 yaşındaki Şükran Çınar’ın organları, beş ayrı hastaya yaşam umudu oldu. Aynı gün hem annesini hem de eşini kaybeden İsmet Çınar, acısına rağmen örnek bir dayanışma sergileyerek eşinin organlarını bağışladı.
İlçede taksicilik yapan ve çevresinde sevilen biri olarak bilinen İsmet Çınar, önce annesini, ardından saatler içinde kalp rahatsızlığı nedeniyle eşini kaybetti. Eşi Şükran Çınar’ın vefatının ardından doktorların yaptığı organ bağışı çağrısına tereddütsüz ‘evet’ diyen Çınar, eşinin vasiyet gibi gördüğü bu isteğini yerine getirdi.
Organlar İstanbul ve Bursa’ya gönderildi
Ailenin onay vermesi üzerine Ayvalık Devlet Hastanesi Başhekimliği, konuyu Bursa Organ Nakli Koordinatörlüğü’ne bildirdi. Kısa süre içinde Bursa ve İstanbul’dan gelen uzman ekipler, Şükran Çınar’ın karaciğeri, iki böbreği, korneaları, ilik ve femur kemiğini başarılı operasyonlarla aldı. Organlar, bekleyen hastalara nakledilmek üzere hızlıca İstanbul ve Bursa’daki hastanelere ulaştırıldı.
“Tarihi bir an yaşadık”
Operasyonu yöneten Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Samet Kanbir, yaptığı açıklamada, “Bu olay hem meslek hayatım hem de hastanemiz adına çok özel bir andı. Bir hastamızı kaybetmek biz hekimler için her zaman zordur. Ancak ailesinin duyarlılığı sayesinde bu kayıp, başka hayatlara umut oldu. Böyle bir sürece vesile olmaktan gurur duyuyorum. Organ nakli, hayat kurtarır. Toplum olarak bu konuda daha bilinçli olmalıyız,” ifadelerini kullandı.
Acılı eşten anlamlı çağrı
İki acıyı birden yaşayan İsmet Çınar ise, “Aynı gün hem annemi hem de eşimi kaybettim. Çok üzgünüm. Eşimle sağlığında organ bağışını sıkça konuşurduk. O, her zaman organların toprakta çürüyeceğine, birilerine hayat vermesi gerektiğine inanırdı. Bu yüzden doktorun önerisine hiç düşünmeden kabul ettim. Eşimin organlarıyla dört-beş kişiye umut olmuş olabiliriz. Acımın içinde en azından buna tutunuyorum. İnsanlar bilmeliler ki; vefat ettikten sonra bedenimiz toprak oluyor. Ama organlarımız başkalarının hayatını kurtarabilir,” diyerek organ bağışına dikkat çekti.
Ayvalık’ta yaşanan bu anlamlı bağış, hem sağlık çalışanları hem de toplum tarafından takdirle karşılandı. Uzmanlar, organ bağışının önemine dair farkındalığın artırılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.