Uzmanı Uyardı: Prof Dr. Nilay Şahin: “İltihap Kas-İskelet Sağlığını Bozuyor”
Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nilay Şahin ve İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Akif Karan’ın öncülüğünde gerçekleşen sempozyumda, iltihabın farklı hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekildi.

İstanbul’da Sağlık ve Bilim Derneği, Akademik Geriatri Derneği, Balıkesir Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen ROG İnflamasyona ve Ağrıya Çok Yönlü Bakış Sempozyumu, yaklaşık 200 uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’nin önde gelen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon öğretim üyelerinin yer aldığı sempozyumda 20 bilimsel oturum, 30 konuşmacı ve 30 sözlü bildiri sunumu yapıldı. Ayrıca mezoterapi, ozon tedavisi, kök hücre uygulamaları, girişimsel ultrasonografi, botilinum toksin enjeksiyonları ve vertigo tedavisi gibi 8 ayrı kurs düzenlendi.
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilay Şahin, yaptığı konuşmada iltihabın yalnızca enfeksiyon değil, bazen romatolojik veya nörolojik hastalıkların da habercisi olabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Bazen iltihapların altından farklı hastalıklar çıkabiliyor. Bu nedenle öncelikle nedenini tespit etmek, ardından multidisipliner bir yaklaşımla tedavi planlamak çok önemlidir. Romatoloji, nöroloji, geriatri ve fizik tedavi uzmanlarının birlikte hareket etmesi tedavi başarısını artırır.”
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Geriatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan da günümüzde hastalara tek yönlü değil, bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini vurguladı.
Uzmanlar, iltihap ve ağrıya multidisipliner yaklaşımın önemine dikkat çekerken, bu tür sempozyumların sağlık alanında hem bilimsel ilerleme hem de hasta yaşam kalitesinin artırılması için kritik olduğunu ifade etti.