Yaz Sıcaklarında Klima Kullanımına Dikkat

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, yaz aylarında yoğun şekilde kullanılan klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Yaz Sıcaklarında Klima Kullanımına Dikkat

Yaz Sıcaklarında Klima Kullanımına Dikkat

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, yaz aylarında yoğun şekilde kullanılan klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, klima kaynaklı zatürre olarak bilinen lejyoner hastalığına karşı uyarıda bulundu.

Yaz Sıcaklarında Klima Kullanımına Dikkat

Konfor Arayışı Sağlığı Tehdit Edebilir

Sıcak havalarda yaşam kalitesini artırmak ve çalışma ortamlarını serin tutmak amacıyla yaygın şekilde kullanılan klimalar, gerekli bakım yapılmadığında insan sağlığını tehdit edebiliyor. Uzmanlara göre, özellikle büyük otel ve işyerlerinde bulunan merkezi sistemli klimalar, çeşitli mikroorganizmaların çoğalmasına zemin hazırlayabiliyor.

Lejyoner Hastalığına Dikkat

Liv Hospital Samsun Dahiliye Kliniği’nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığının, 1976 yılında ABD’de yapılan bir toplantı sırasında havalandırma sisteminden yayıldığı saptanan bakterilerle ortaya çıktığını hatırlattı. Hastalığa, "Legionelle pneumophilia" adlı bakterinin neden olduğunu belirten Akyol, bu bakterinin uygun nem ve ısıda klima filtrelerinde çoğalarak ortama yayıldığını ifade etti.

En Çok Risk Altında Olanlar

Dr. Akyol’a göre, bu hastalığa yakalanma riski bağışıklık sistemi zayıf bireylerde daha yüksek. Özellikle şeker hastaları, alkol bağımlıları, kemoterapi görenler, kronik böbrek ve akciğer hastaları risk grubunda yer alıyor. Sigara içenlerin ise bu hastalığa daha kolay yakalandığı belirtiliyor.

Yaz Sıcaklarında Klima Kullanımına Dikkat

Gribe Benzeyebilir, Ancak Ciddiye Alınmalı

Lejyoner hastalığı ilk etapta grip benzeri belirtilerle kendini gösterebiliyor. Yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk, ateş, kuru öksürük ve sindirim sistemi problemleri hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. İleri vakalarda konsantrasyon bozukluğu, ajitasyon ve hatta koma görülebiliyor.

Tedavisi Mümkün, Ancak Geç Kalmamak Gerek

Hastalığın uygun doz ve sürede uygulanacak antibiyotiklerle tedavi edilebildiğini vurgulayan Dr. Akyol, özellikle yaz aylarında klima kullanımının yaygınlaştığı bu dönemde belirtilerin grip olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Bu tür durumlarda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Küf, Alerji ve Yüz Felcine Dikkat

Lejyoner hastalığı dışında, yeterince temizlenmeyen klimalarda oluşan küf mantarlarının da alerjik rinit ve astıma neden olabileceğini belirten Akyol, araç içi klima kullanımında da dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Klimalardan gelen hava akımının doğrudan yüze veya göğse yönlendirilmesinin sinüzit, kulak iltihabı ve hatta yüz felci gibi rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Anlık gelişmeler burada!

Kaynak: İHA
Klima