Erkeklerde yaşla birlikte hormonal ve çeşitli etmenlere bağlı olarak prostatın(erbezi) büyümesidir. Prostat bezi normalde üreme için erkekteki tohum hücrelerinin(sperm) hareketlenmesini sağlayan sıvı üretir ve idrar kesesi ile idrarı dışarı atan idrar yolu arasında bulunur. Prostat bezinin iki türlü büyümesi söz konusudur;
1.İyi huylu büyüme
2.Prostat kanseri olarak adlandırılan kötü huylu büyüme. İyi huylu prostat büyümesi durumunda idrar kesesinden idrar yoluna geçiş kanalı daraldığı için, idrar kesesindeki idrar tam ve yeterli sürede boşaltılamaz. İdrar kesesinde çok miktarda idrar kalıyorsa bu idrar böbreklere geri kaçıp böbreğin kanı temizleme işlevini bozabilir.
Prostat büyümesi ve idrar yolunu tıkaması halinde;
— Sık idrara gitme,
— İdrar yaptıktan sonra damlama,
— İdrar tazyikinde azalma,
— İnce idrar yapma
— İdrarı tam boşaltamama,
— Gece sık idrara çıkma,
— Çatallı idrar yapma,
— İdrar çıkarmak için ıkınma şikayetleri ortaya çıkar
Prostatın kötü huylu büyümesi ise prostatın kanserleşmesidir. Ancak prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcıdır
Prostatın kanserleşmesinde
—Hastanın idrar şikayeti hiç olmayabilir
— Erken teşhis edilirse kesin tedavi sağlanır
— Erken teşhis için 45 yaş üstü erkeklerde yılda bir kez olmak üzere;
CÜCE PALMİYE (Saw Palmetto)
Bodur bir palmiye türünün meyvesi olan saw palmetto; içinde barındırdığı doğal maddeler sayesinde prostat büyümesini önlüyor ve prostat kanserine karşı savaşıyor. Kuzey Amerika kökenli bu meyve, erkeklerde yaşam kalitesini yüzde 50 artırıyor. Yapılan çeşitli araştırmalar; saw palmetto’nun bakterileri öldürme yeteneğini artırdığı ve rahatlıkla idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabileceğini de bilimsel olarak ortaya koyuyor. Saw palmetto; prostat kanseri gelişimine katkıda bulunan genleri değiştirerek hastalıkla mücadele eder. Bilimsel bulgular; saw palmetto’nun prostat kanseri hücreleri üzerinde baskılayıcı etkisinin bulunduğunu gösteriyor. Isırgan ve kabak çekirdeği ile beraber alınabilir. Bitkisel kapsül olarak piyasada bulunmaktadır.
ISIRGAN OTU
Çok iyi bir kan temizleyici ve kanser hücrelerinin çoğalmasında kullanılan ısırgan otu prostat kanserini durdurmakta başarılı sonuçlar göstermiştir. Isırgan (Urtica), ısırgangiller (Urticaceae) familyasının Urtica cinsinden Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açan, bir yıllık veya çok yıllık bir evcikli otsu bitki türlerinin ortak adı.
Gövdeleri dik, 4 köşemsi, basit veya tabandan itibaren dallanmıştır. Üzerinde yakıcı tüyleri bulunur. Yapraklar saplı, oval şekilli ve dişli kenarlı, üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlak olup, yakıcı tüylerle kaplıdır. Erkek ve dişi çiçekler bir arada olmak üzere yaprakların koltuğunda uzunca saplı küçük durumlar teşkil ederler.
Isırgan bitkisinin geleneksel ve güncel kullanılışı; topraküstü kısımları (herba), taşıdığı flavonoit bileşikler, mineral maddeler ve lutein vb karotenoit bileşikler nedeniyle diüretik etkisi dolayısıyladır. Diüretik etkisi nedeniyle; zayıflama çaylarının, idrar yollarını yıkamaya ve romatizmal ödemlerin boşaltılmasına yönelik çayların ve bitkisel ilaçların bileşimine girmektedir. Kurutulmuş yeşil yapraklarından demlenilmiş olan bir su bardağı suya 5-7 gr arasında ısırgan yaprağı koyularak 8-10 dakika demlenip içilir. Yemeklerden sonra içilmesi tavsiye edilir.
YAKI OTU
Küçük çiçekli Yakıotu (Epilobium parviflorum);Türkiye’ de de yetişen fakat yeterince
tanınmayan bir bitki olup, ithal olarak Avrupa ülkelerinden temin edilmektedir. Ülkemizde ise KAZDAĞ ları yakı otu bakımından engin bir kapasiteye sahiptir. Türkiye yi besleyecek kapasite de Yakı otu barındırmaktadır. Bu şifalı ve de zararsız olan yakıotu türlerini, küçük çiçekli oluşu ve çiçek renklerinin ise kırmızımsı açık pembe veya beyazımsı oluşundan tanıyabilirsiniz. Şifalı türlerin, sap, yaprak ve çiçekleri olmak üzere bitkinin tümü toplanılarak kullanılabilir. Küçük çiçekli yakıotu; Prostat hastalıkların da (prostat iltihabı, prostat büyümesi) kullanılan etkin bir bitki olarak tanınmış ve gerçek bir başarı göstermiştir. Çok kısa zaman içinde, bütün Avrupa ülkelerinde ve daha birçok başka ülkelerde pek çok insana yardımcı olarak, hızla tanınmaya başlamıştır. Küçük çiçekli yakıotu ile hazırlanan çaylarla tedaviye başlanıldığında kişide sıkıntıların aksine bir gevşeme ve rahatlık görülür. Bu etki ile geceleri çok sık olan tuvalete gitme ihtiyacında bir azalma olduğu belirgin bir şekilde kendini gösterir. İdrar kesesi hastalıklarına karşı çay kürü etkili olarak kullanılabilmektedir. Üç kere prostat ameliyatı olmuş bir hastanın (kanser olduğu tespit edilmiş) durumu hiç de iyi değilken, yakıotu çayı içmesi tavsiye edildiği ve bu kişinin sağlığına kavuşmuş olduğu belirtilmektedir.
Uyarı: Küçük çiçekli yakıotu ile yapılan 2 haftalık kürden sonra 2-3 gün ara vermek
gerekmektedir. Ara vermeksizin uygulanan tedavi yöntemlerinde bazı kişilerde kabızlık görülmektedir. Başkaca bilinen bir yan etkisi yoktur.
İnce kıyılmış ve kurutulmuş yarım tatlı kaşığı küçük çiçekli yakıotu, 1 su bardağı kaynar su
ile haşlanır (kaynatılmaz). Su bardağının ağzı kapatılarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır, bu süre sonunda süzülür. Yeni demlenmiş çay, sabah aç karnına ve akşam yemeğinden yarım saat önce olmak üzere yalnızca günde 2 defa 1’ er bardak hazırlanarak içilir. Hastalığın tamamen iyileşebilmesi için, bu çayı uzun bir süre içmek gerekebilir. Tavsiye edilen kür süresi 2 haftadır. 2 haftalık kürden sonra 2-3 gün ara vermek gerekmektedir.
KANSER SAVAŞÇISI LİKOPEN
Likopen; domates, karpuz ve pembe greyfurt gibi yiyeceklerin içinde bulunur. Yapılan araştırmalar; likopen alımının kanser riskini düşürdüğünü gösteriyor. Ayrıca bilimsel bulgular; likopenin PSA (prostatın hücreleri tarafından üretilen ve seminal sıvıda yüksek oranda bulunan bir enzim) değerlerini azaltarak, prostat kanserini tedavi ettiğini ortaya koyuyor. Erkeklerde ise metastazı durduruyor. Tek başına likopen veya fitosteroller; antioksidanlar gibi kanser gelişimini bloke ederek PSA değerlerini dengeliyor.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
- Sıvı tüketimi saatlerine dikkat edilmeli
- Kafeinli içeceklerden uzak durulmalı
- Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli
- Rafine tahıllar yerine tam tahıllar tercih edilmeli
- Günlük meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı
- Domates tüketmeye özen gösterilmeli
- Soya ürünlerine beslenme düzeninde yer verilebilir
DÜNYA SAĞLIK ÖRÜGÜTÜN PROSTAT’DAN KORUNMAK İÇİN BELİRTTİĞİ YEMEK LİSTESİ;
KAHVALTI: 1 dilim az yağlı peynir.
5 adet yeşil zeytin.
2 dilim tam tahıllı ekmek.
Domates kurusu (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile).
ARA–1: 4 adet kuru kayısı veya 2 adet kuru incir.
ÖĞLE: 8 yemek kaşığı dolusu sebze yemeği
4 yemek kaşığı dolusu bulgur pilavı.
1 su bardağı dolusu ev yoğurdu veya tuzsuz ayran.
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı).
ARA–2: 1 su bardağı az yağlı süt veya 1 kutu probiyotik yoğurt, 1 porsiyon meyve.
AKŞAM: 1 porsiyon buğulama veya ızgara balık (200 gram).
2 dilim tam tahıllı ekmek.
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı).
ARA–3: 15 adet fındık veya 3 adet tam ceviz, 1 porsiyon meyve.