GündemKöşe Yazıları

PRP Tedavisi Nedir? Mucizevi Bir Yöntem Midir?

PRP Tedavisi Nedir? Mucizevi Bir Yöntem Midir?

Sevgili okurlarım, merhaba.

Bu hafta sizlere oldukça gündemde olan bir tedaviden, “PRP” den bahsetmek istiyorum. Bana başvuran hastalarımın çoğunun “PRP” den “mucize bir tedaviymiş” gibi bahsetmeleri nedeniyle bu konu ile ilgili yazı yazmam şart oldu.

Öncelikle PRP kelimesinin açılımını yapacak olursak “PRP”; Platelet Rich Plasma ya da diğer adıyla trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir.

Kişinin kendi kanından hazırlanan bu tedavi yöntemi tıbbın birçok alanında oldukça popüler bir şekilde kullanılmaktadır. Esas amacı iyileşmeyi uyarmak ve düzenlemek olan yeni bir yöntemdir. İlaç yerine kişinin kendi kanı kullanılır.

Dermatolojide PRP; deride gençleşme ve hücre yenileme başta olmak üzere pek çok endikasyonda kullanılır. Bu işlem için hastadan 10-15 cc kadar kan alınarak, özel bir tüpe konulması, özel bir alet ile işlemden geçirilmesi (santrifüj edilmesi) ve elde edilen trombosit hücresinden zengin kısmın aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir.

Benim “PRP” tedavisini en sık kullanıldığım ve başarı elde ettiğim hastalıklar: saç dökülmesi, erkek tipi saç dökülmesinin erken dönemleri ve diffüz alopesi gibi saç hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra deri gençleştirme ve deride yenileme gibi estetik ve kozmetik amaçlarla da kullanılabilir. PRP tedavisinin bu amaçlarla sadece Dermatoloji hekimi tarafından uygulanması gerekir. Her ne kadar “yan etkisi yoktur” şeklinde bilinse de bazı hastalarda PRP tedavisi uygulayamayız. Hastanın kan sayımında platelet düşüklüğü saptandıysa, kanama hastalıkları olanlarda, karaciğer hastaları, kanser hastaları, gebelik ve emzirme dönemlerinde, ayrıca aktif enfeksiyonlarda PRP tedavisi uygulanmamalıdır.

PRP ile ilgili sıkça okuduğum, duyduğum ve toplumda yansıtılan bir yanlış bilgi de PRP’nin her hastalığa iyi gelmekte olduğunun sanılmasıdır. Hastalarımız PRP uygulanması ile mevcut şikayetlerinin hemen gerileyeceğini düşünürler. “PRP” mucizevi bir yöntem değildir. Bu konuda uzmanlaşmış hekimler tarafından doğru hastalıklarda uygun şekilde yapılırsa yararlı olabilecek bir tedavi şeklidir.

Ne yazık ki şu anda PRP işlemini ülkemizde kontrolsüz bir şekilde (hasta uygunluğuna bakılmaksızın, hijyen koşullarına dikkat edilmeksizin ve kullanılan kit ve santrifüj cihazının ne olduğu bilinmeden) herkes tarafından yapılmakta ya da hastalarımız tarafından bu kişilerce etkili olarak uygulanılabildiği düşünülmektedir. Hemen hemen her güzellik salonunda kontrolsüz olarak bu işlem ehliyetsiz kişilerce uygulanabilmektedir. Doğrusu bu tedavinin tıp doktorları tarafından ve uzman kişilerce yapılmasıdır.

Ve son olarak, PRP tıbbi bir işlemdir. Öncesinde mutlaka hastanın değerlendirilmesi, ve gerekli bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Ayrıca PRP işlemi için özel tüpler ve bu tüpler için özel santrifüj cihazları gerekmektedir. Bu işlem ancak doğru uygulayıcı, doğru tüp ve doğru satrifüj aleti ile uygun teknikle yapılırsa faydalı olur. Aksi takdirde yetersiz bir işlem olacaktır ve yan etkiler oluşabilir.

Sevgili okurlar; deriniz kıymetlidir. “Derinizi dermatologlara emanet ediniz” diyerek sizlere iyi haftalar diliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu