Köşe Yazıları

Ramazan Ayındaki Gelenekler

Ramazan Ayındaki Gelenekler

“Nerede o eski Ramazanlar” diyoruzya. Ramazan ayına has geçmişten günümüze taşıdığımız güzel örnekler var. Bugünkü yazımda bunları bir kez daha hatırlayalım istedim.Mahyalar,İftar vakti top atışı ve sahurda davulcular…

Minarelerin Işıldayan Yazılarıyla Mahyalar

Ramazan ayında ve mübarek gecelerde minareler arasında kurulan mahyaların, Sultan Birinci Ahmed devrinde kullanılmaya başlandığı rivayet olunur. 1614 senesinde Fatih Camii müezzinlerinden Hattat Hafız Kefevî namında bir zat, iki minare arasına ortası yazılı çok sanatlı bir çevre işler ve bu çevreyi hediye olarak Sultan Ahmed Han’a takdim eder. Padişahın çok hoşuna giden bu hediyeden ilham alınarak, dini hükümlere de uygun olmak şartıyla Ramazan gecelerinde minareler arasına çevredeki gibi mahyalar kurulması irade edilir ve bu yenilik ilk defa 1617’de tamamlanan Sultanahmed Camii’nde tatbik edilir.

İlk Top Atışı İle Birlikte Açılan İftar

İmsak ve iftar vaktinin habercisi olarak top, Sultan Üçüncü Mustafa devrinde (1757-1774) kızının Rumeli Hisarı’nda inşa ettirdiği muvakkithane önünde atılmaya başladı. Daha sonraları Yedikule Surları’nda ve İstanbul’un çeşitli sahalarında da imsak ve iftar vakitlerinde top atılır oldu. Bu usûl, Anadolu ve diğer eyaletlerde de kısa sürede yayıldı.

Günümüzde De Süren Gelenek Davulcular

Bu mübarek ayın alâmet-i fârikası niteliğindeki Ramazan davulcuları, teknolojinin bu kadar gelişmediği zamanlar için hayatî bir önem taşırdı. Günümüzde olduğu gibi, eskiden de Ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için Ramazan davulcuları vardı.Günümüzde de hala yaşatılan bir gelenek bu.Pandemiye rağmen davulcular sahurda sokak sokak dolaşarak insanları sahura kaldırıyorlar .Eskidende davulculae sokak sokak dolaşırlar ve Ramazan’a uygun şiir ve manilerle Müslümanları sahura kaldırırlardı. İşte bu manilerin meşhurlarından bir tanesi: Besmeleyle çıktım yola, Selam verdim sağa sola, A benim devletlü efendim, Ramazan’ın mübarek ola.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu