Prof. Dr. Fatih SATIL

Ramazan Bayramında Şekere Karşı Limon ve Tarçın

Eski Yunanlılar döneminde de ilaç olarak kullanılan tarçın, sağlık açısından birçok faydası bulunan mucizevi bir bitkidir. Tarçın içerdiği maddeler sayesinde çok güçlü tıbbi özelliklere sahiptir. Öyle ki yapılan bir araştırmaya göre 26 baharat arasında sarımsak ve kekik gibi süper gıdaları bile geride bırakmıştır.

Ramazan’da açlık ve susuzluk süresinin oldukça uzun sürmesinin ardından bayramda hızlı ve aşırı miktarda yenilen tatlı ve yemekler bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sağlık sorunlarına karşı tabiat eczanesinde iki mucizevi bitki var elimizde: Limon ve Tarçın.

Ramazan’da bir ay boyunca kahvaltı yapmayanlar için kahvaltı elbette büyük bir özlem. Ancak, Ramazan sonrası mükellef bir kahvaltı yapmanın da kan şekerinde denge sorunlarına neden olabileceği de unutmamalıdır. Bu nedenle kahvaltıda bal, reçel, marmelat, beyaz ekmek ve hamur işleri gibi basit şeker içeriği yüksek yiyecekler yenmemelidir. Bu yiyecekler glisemik indeksi yüksek olup kan şekerini hızlıca yükseltir ve sonrasında düşürür. Yaşanan bu ani kan şekeri düşüklüğü de daha erken acıkmamıza neden olur. Bu nedenle, kahvaltıdan önce aç karnına “2 dilim kabuklu limon ve 1 adet kabuk tarçın” ile hazırlayacağımız bir bardak ılık su içmek, hem metabolizmamızı canlandıracak hem de kan şekerimizin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Limon ve tarçın, kan şekeri düzenleyici etkisi ile gün boyu karşılaşacağımız tatlıya olan isteğimizi de azaltacaktır.

Bunlara ek olarak, kahvaltımızda glisemik indeksi düşük yiyeceklere ve proteince zengin besinlere yer vermeliyiz. Protein tüketiminizi arttırmak tatlı ihtiyacı ile baş etmenin en iyi yollarından biri. Protein kaynağı olan yumurta, peynir, çiğ sebzeler ve tam tahıllı ekmekler hem uzun süre tok tutar hem de kan şekerinizi dengeler. Meyve suyu yerine de az yağlı süt veya şekersiz çay içebiliriz. Ve yine çaya çubuk tarçın, süte de toz tarçın eklemek sağlığımız için oldukça yararlı olacaktır.

Ramazan Bayramı’nda bir başka sorun da ziyaretleriniz boyunca ikram edilen tatlılar. Aşırıya kaçmadan günde 1-2 dilim tatlı yemek sorun oluşturmaz. Bununla birlikte, ağır hamur işleri, şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih etmeliyiz. Sütlü tatlılar, kan şekerini şerbetli tatlılara göre daha çok dengede tutar. Yine sütlü tatlıların üzerine toz tarçın eklemeyi de unutmamalıyız.

Son olarak Ramazan Bayramı’nda şekerli ve asitli içecekler yerine şekersiz çay veya kahve tercih etmek doğru olacaktır. İmkan dahilinde ise yeşil çay veya ayran içmek te kan şekerini dengelemede yardımcı olacaktır.

Uyarı: İlaç kullanan şeker hastalarında, tarçın bu ilaçların etkisini arttırabilir ve kan şekerinin aşırı düşmesine sebep olabilir. Ayrıca, tarçının kan sulandırıcı etkisi nedeniyle, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ciddi risk oluşturabilir.

Bu vesileyle tüm dostlarımın Ramazan bayramını tebrik eder, sağlıklı günler dilerim

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu