Prof. Dr. Fatih SATIL

Renklerin Şifalı Dili

RENKLERİN ŞİFALI DİLİ

 

 

 

Evrende her şeyin bir dili var. Her şey gibi bitkiler alemi de kendisinden istifade edelim diye, biz insanlara bir şeyler söylüyor; bazen koku, bazen türlü türlü renkleri ve şekilleri ile sesini duyurmaya çalışıyorlar bizlere bir mesaj veriyorlar.

 

Meyve ve sebzelerde sarı, kırmızı ve yeşil gibi renkler içerdikleri pigment moleküllerinden kaynaklanıyor. Bu pigmentler aynı zamanda güçlü kanser karşıtı etkilere sahiptirler. Başta karoten ve flavonoid olmak üzere bu pigmentlere, yüce Yaratıcı tarafından tümörlerle savaşma ve bağışıklık sistemimizi güçlendirme özelliği verilmiştir. Bu nedenle uzmanlar mümkün olduğu kadar renkli beslenmemizi tavsiye ediyorlar.

 

Tabiatta her rengin bir anlamı vardır. Kimi renkler antioksidan, kimi renkler huzur verici, kimi renkler vitaminlerin göstergesidir:

 

Örneğin sarı renkli bitkiler safrayla bağdaştırılır. Karaciğer ve safra kesesiyle ilgili hastalıklarda kullanılır. Geleneksel Çin tıbbında da sarı renk mide ve dalakla, bir başka deyişle sindirim ve beslenmeyle ilişkilendirilir. Sarıçiçekli karahindiba (Taraxacum officinale) bitkisi karaciğer ve safra rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

 

Ayrıca, sarı renkli sebze ve meyveler bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptirler. Örneğin, sarı dolma biberi, greyfurt, ananas ve limon. Limonun içerdiği limoninin cilt, akciğer, meme, mide ve bağırsak kanserlerine karşı etkili olduğu kanıtlandı. Sarı renkli dolma biberinde bulunan zengin C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

Kırmızı renkli besinler kalbi koruyup yüksek tansiyonu önlüyor. Domates, karpuz, çilek, kiraz, kırmızı biber, nar, kuşburnu, böğürtlen, kırmızı pancar, kırmızı lahana, kırmızı erik, patlıcan gibi besinlerin bulunduğu kırmızı renkli besinler oldukça etkin bir antioksidandır. Özelikle domates, kuşburnu ve karpuzda bulunan likopen bazı kanser türevleri ve kalp hastalıklarına karşı önleyici etki göstermektedir. Yapılan birçok bilimsel çalışma, domatesin kalp ve kan için faydalı olduğunu ortaya koymuştur.

 

Yeşil renkliler, sindirim sistemi için kullanılır. Yeşil renkli sebzeler bol lif içerdiği için sindirim sistemi için tavsiye edilir.

 

Mavi renkliler, sinir sistemi ve görme duyusu üzerine etkilidir. Mavi rengi veren antosiyaninin bulunduğu bitkiler de genellikle görme duyusu üzerine etki eder. Günümüzde çok meşhur olan Yabanmersini (Vaccinium myrtillus) mavi renkli bitkilere güzel birer örnektir. Bu bitki göz rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

 

Mor renkliler, sakinlik ve huzur vericidir. Buna lavanta çiçeği (Lavandula sp.) en güzel örnektir.

 

Âlemlerin Rabbi olan Allah, yarattığı farklı renklerde, kokularda ve tatlardaki her bitki ile ve bunlara yüklediği şifalar ile bize Kendisi’ni tanıtmaktadır. Bu konu ile ilgili olarak Kur’an’ı Kerimde şöyle buyrulmaktadır: “Yeryüzünde rengârenk şeyleri de sizin için yaratmıştır. Bunda da öğüt alan bir topluluk için ibret vardır.” (Nahl: 13)

 

Sofralarınızın hep renkli ve bereketli olması dileğiyle…

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu