GündemDünyadan Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Roma Villası Ve Nekropolis Gün Işığına Çıkıyor

Roma Villası Ve Nekropolis Gün Işığına Çıkıyor

 

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, mozaikleriyle ünlü Antandros Antik Kenti’nde arkeolojik kazıların 21’inci dönemi başladı. Antandros kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Altınoluk Mahallesi’nde denize yakın alanda yapılıyor.

 

Aa 20220811 28621592 28621576 Antandros Antik Kentindeki Roma Villasi Ve Nekropolis Gun Isigina Cikariliyor

 

İKİ ALANDA KAZI ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Kazı heyeti başkanı, Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat, AA muhabirine, 2000 yılında yüzey araştırmasıyla başlayan çalışma kapsamında, 2001’den itibaren kazıları sürdürdüklerini söyledi. Bu yıl kazı çalışmasını Roma villası ve nekropolis (mezarlık) olmak üzere iki alanda gerçekleştirdiklerini aktaran Polat, villanın teraslara oturan bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.

Nekropolis 4 ve 5’inci yüzyıllarda endüstriyel alana dönüşmüş

Polat, nekropolis alanında bugüne kadar 549 mezar tespit ettiklerini ve bunların hangi dönemlere ait olduğunu belirlediklerini bildirdi. Buna göre, nekropolisin milattan önce 8’inci yüzyıldan itibaren milattan sonra 1’inci yüzyıla kadar kullanıldığını tespit ettiklerini anlatan Polat, şunları kaydetti: “Şu an nedenini tam olarak bilmiyoruz ama bu tarihten sonra nekropol kullanım dışı kalıyor. Yaklaşık 250-300 yıl kadar bir süre burası kullanım dışı ve yamacın eğiminden dolayı erozyonla gelen topraklar mezarların üstünü kapatmış. Roma imparatoru Diokletianus döneminde kentin gelişmesiyle beraber bu alan kente ait bir endüstri alanına dönüşmüş. Çünkü mezarlık alanının üstüne oturan 4 ve 5’inci yüzyıla ait hem şarap işliği var hem de bir cam atölyesi var. Bu bulgulardan alanın endüstriyel alan olarak kullanıldığını görüyoruz.”dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu