Köşe Yazıları

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA KULLANILAN İLAÇLAR KORONA VİRÜS İÇİN RİSK MİDİR?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

İki haftadır telefonlarım susmuyor, haklı olarak tüm hastalarım arayıp romatizma nedeniyle kullandıkları ilaçların tehlikeli olup olmadığını soruyorlar. En azından bu soruya köşe yazımda da yer vererek daha çok hastamızla bunu paylaşalım istedim.

Romatizmal hastalıklarda kullanılan bazı ilaçların kişilerin gerçekten bağışıklık sistemini baskıladığı gösterilmiştir. Bunların özellikle başında kortizol ilaçları ve biyolojik ajanlar dediğimiz iğnelerden oluşan gruplar gelmektedir. Ayrıca yavaş salınımlı dediğimiz ve iltahaplı romatizma hastalarının çoğunda kullanılan ilaçlarda bağışıklık sistemini hafif baskılayabilirler. Tabii bu ilaçların bazıları sadece romatizmalarda değil organ nakilleri, kanser tedavisi gibi durumlarda da kullanılabilirler.

Peki bu ilaçlar benim korona virüse yakalanmamı kolaylaştırır mı diye sorarsanız henüz bunun net bir cevabını vermek zor. Çok farklı tipte bağışıklığı etkileyen ilaç var ve hangi ilacı kullandığımıza, hastanın yaşına ve belirtilerinizin şiddetine bağlı olarak bunu değerlendirmeye almak gerekir. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda virüse yakalanma olasılığının arttığını söylemek çok iddalı bir cümle olur, ancak bu hastalar grip olduğunda diğer bireylere göre daha ciddi gribi atlatabilir. Bir de bu ilaçları kullanan hastalarda gribe eşlik eden ateş olmayabilir. Bu nedenle bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan hastalar grip benzeri bulgulara sahip olduğunda eğer korona virüsten şüphe ediyorsanız mutlaka test yaptırmalısınız.

Eğer bu ilaçları kullanıyorsanız sık sık ellerinizi yıkamanız, hasta insanlardan uzak durmanız, mümkün olduğunca evde kalmanız ve cep telefonları gibi düzenli olarak kullanılan eşyaları dezenfekte etmeniz önemlidir. Elbette Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen güvenlik önlemlerini almanın yanı sıra, şu anda mümkün olduğunca sağlıklı olduğunuzdan emin olmak da önemlidir. Doğru beslenme, yeterli uyku ve egzersiz yapma gibi sağlıklı alışkanlıkları hayatınızda tutmanız çok değerli.

Peki bu ilaçlara biraz ara verebilir miyiz diye sorarsanız ne yazık ki cevabı henüz yok. Bu; onları neden aldığınıza, durumunuzun ne kadar şiddetli olduğuna, yaşınıza ve genel sağlığınıza, durumunuzun ilaçlar üzerinde ne kadar iyi kontrol edildiğine ve diğer birçok faktöre bağlıdır. Çünkü bu ilaçları bıraktığınızda mevcut hastalığınızı alevlendirmenizde hastalanma riskinizi arttıracaktır. Yani bunu sizi takip eden doktorla konuşmanız çok daha doğru olacaktır.

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu