GündemÖzel Haberler

RUH SAĞLIĞIMIZ BOZUK MU?

Atatürk Şehir Hastanesi’nde görev yapan Psikiyatrist Uzm. Dr. Cihad Yükselir,  MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından dile getirilen ‘‘Toplum olarak ruh sağlığı yasası çıkarılmalı’’ sözünü MERHABA’ya değerlendirdi. Yükselir, toplumdaki mutsuzluğun nedenlerini anlattı.

‘‘SİYASETÇİLER SÖYLEMLERİNE DİKKAT ETMELİ’’

Siyasilerin kamuoyuna yansıyan söylemlerinde daha dikkatli olmalarını söyleyen Psikiyatrist Uzm. Dr. Cihad Yükselir, ‘‘Çocuk doğduktan sonra rol model olarak anne ve babasını alıyor. Siyaset büyüklerimiz de bu ülkeyi yöneten insanlar. Onların birbirlerine olan hitapları, olumsuz söylemleri halka da yansıyor. Sonuçta biz Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşayan insanlarız. Bizleri ayrıştırmaya, ötekileştirmeye gerek yok. Ülkemizin coğrafya olarak konumu çok güzel. Tabii kaynaklarımız çok iyi. Kardeşçe, dostça huzur içinde bu ülkede yaşamak varken neden bu kadar gerginlik ve stres içindeyiz? Siyasetçilerimiz neden bu kadar stres içinde bunu biraz sorgulamaları gerekir’’ ifadelerini kullandı.

‘‘ÖZEL BİR KOMİSYON KURULMALI’’

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ‘Toplum olarak ruh sağlığı çıkarılmalı’ sözünü değerlendiren Yükselir, ‘‘Bunun için özel bir komisyon kurulmalı. Psikiyatri konusunda da çok değerli hocalarımız var. Alanında önder olan hocalarımızın fikirleri alınarak neler yapılabilir? Toplumun psikolojisi nasıl düzeltilebilir. Ne gibi önlemler alınabilir? Hatta daha önemlisi hiç bozulmaması için neler yapılabilir? Konularında araştırmalar yapılmalı. Gerekiyorsa yasa da çıkarılabilir’’ dedi.

10 KİŞİDEN 9’U STRESLİ

Stresin toplumumuzun en önemli sorunlarından olduğunu dile getiren Yükselir, ‘‘Toplumu mercek altına aldığımız zaman, her 10 kişiden 9’unun stres seviyesi çok yüksek. Stres, bedenimizin dış uyarıcılara verdiği içsel tepkiler ve bunların bedensel tepkileri olarak tarif edebiliriz. Aslında toplumda olumsuz dış uyarıcılar çok fazla. Halkımız travmalar yaşıyor. Gerek ekonomik gerek ailevi çok fazla etkenler var. Stresle mücadele etmede yetimiz biraz zayıflamış durumda. Bireysel anlamda kendimize özen göstermiyoruz. Sağlıklı beslenerek, spor yaparak ve hobiler edinerek olumlu enerji sağlamamız lazım’’ dedi.

‘‘ÇÖZÜM İÇİMİZDE’’

Stresle başa çıkmanın yollarını anlatan Yükselir, ‘‘Fiziksel aktivitelerde bulunmamız lazım. Hobiler edinilmeli. Özellikle ikili ilişkilerde yapıcı olunmalı. Ne kadar yapıcı davranılırsa karşı tarafın direnci de kırılır. Toplumumuzda insanlar gülmeyi unuttular. Karşı taraf ne kadar sert olursa olsun gülümsenildiğinde karşı tarafın yumuşadığını görürüz. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum. İnsanlar işlerinde de mutsuzlar. İşlerinde sorunlar yaşıyorlar.  Gerek kişiler ile gerekse plan ve programlamada problemler var. Aslında çözülebilecek durumlar’. Hem ailevi hem de ekonomik anlamda stres kaynakları azaltılır ve önlemler alınırsa birey hem kendine hem de topluma yararlı olacaktır’’dedi.

‘‘BALIKESİR’İN EN BÜYÜK SORUNU AİLEVİ’’

Yükselir, ‘‘Balıkesir’de hastalar genelde en çok ailevi ve mesleki sorunlar nedeniyle zorluklar yaşıyorlar. Bunu biraz daha derinleştirdiğimizde bu sorunların altında ekonomik nedenler yatıyor. Bir de beklentiler çok yüksek. Herkes çocuğunun okuyup doktor, avukat, öğretmen olmasını istiyor ama bizim sanatkara da ihtiyacımız var’’ dedi.

‘‘DİZİLER OLUMSUZ ETKİLİYOR’’

Yükselir, ‘‘Beklentiler yüksek olunca hayal kırıklıkları ortaya çıkıyor. Ayrıca teknoloji ile birlikte mutsuzluklar da arttı. Dizilerde bile insanlar villalarda yaşıyor. Son model arabalar yer alıyor. Bunu izleyen tek göz odada yaşayan bir aile tüm bunları yaşamak istiyor. Zor olduğunu da biliyor. Ondan sonra da karamsarlığa ve mutsuzluğa sürükleniyor. Baktığımız zaman dizilerde her zaman entrika, çarpık ilişkiler, mafya tarzında programlar var. Komedi dizisi bir ya da iki tanedir. İnsanların gülmesi için itici kuvvete ihtiyaç var’’ şeklinde konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Öncelikle Herkese Saygılar Hürmetler Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRKün söylemlediği Beni Türk Hekimlerine Emanet Edin Sözünün Ardından Gerçek Manada Söylemeliyim Cihad Hocam Örneğini Görmekteyim Türkiye Cumhuriyeti Cennet Ülkemizde Çok Iyi hekimlerimiz var Ben Atatürkçü Halkçı Bir Aileden yetişmiş bir bireyim Dedemden Bu yana… Eskiden insanlar parti tartişması yapmazdı herkesin görüşüne saygı gösterilirdi Kisa zamandan bahsediyorum çocukluğumdan halkımiz kutuplaştı Kendimizi Hitap Etmemiz Bende Dahil Olmak üzere Dilimiz Zayıflamakta biz birer bütün olmalıyız gençlik çalışmıyor uyuşturucu batağına sürükleniyor örfümüz adetimiz geleneklerimiz sevgimiz saygımız kayboluyor 6 yıla yakındır jöh personeli olarak tskne vatanıma hizmet etmekteyim yaşadığimız Kötü Olaylar nedeniyle terörle mücadele sert ve karalı dönemden geçtik meskun mahal operasyonları ozellikle aktif olarak 2 yıl bir fiil temas halindeydik öncesi sonrası arazi operasyonlarını katmıyorum bir gencin çok zor görebileceği olayları ve çok üzücü durumları yaşadık beraber yediğim içtiğim komutanlarımı ve silah arkadaşlarımı gördüm defalarca… Sivilde daha mutluydum belki evet doğrudur fakat severek ve özenerek gittiğim bana nasip olan Tsk bünyesine verdiğim hizmet ve yaşadığım olaylar sebebiyle bende psikiyatri tedavisi görmekteyim inşallah düzeleceğim inanıyorum sivil yaşantınızın kıymetini bilin abilerim kardeşlerim ablalarım anne ve babanızın kıymetini çok iyi bilin ve üzmeyin bizler kıymetini çok iyi anlayanlardanız mutlu olmaya çalışalım el ele saygılar hürmetler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu