GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Sağlık Deposu ENGİNAR

Bugünlerde Balıkesir’deki Pazar tezgâhlarında sık sık rastladığımız Enginar, Akdeniz ve Ege bölgesinde bolca yetişen ve sağlık için faydaları saymakla bitmeyen mucizevî bir sebzedir. Enginar iyi bir detoks sebzesi olduğu için özellikle karaciğerde toplanan toksinlerden kurtulmak, sarılık, hepatit ve karaciğer yağlanmasına karşı yılda birkaç kez de olsa mutlaka enginar yemek gerekir.

Yapılan araştırmalara göre, enginar birçok bitkiye göre antioksidan içeriği daha yüksek bir bitkidir. İçeriğindeki antioksidan oranının yüksek olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu hücre hasarına ve toksin maddelere karşı korur. İçeriğinde bulunan quersetin ve rutin isimli antioksidanlar kansere karşı vücudumuzu koruduğu gibi aynı zamanda da kalbi güçlendiren özellik gösteriyor.

Enginarın yapraklarında bulunan cynarin (sinarin) gerçek bir karaciğer dostudur. Aynı anda hem karaciğeri uyararak safra asidi salgılamasını sağlar. Bu sayede bağırsaklarda bulunan yağların daha hızlı geçişini ve parçalanmasını sağlayarak sindirimi kolaylaştırır ve hızlandırır.

Güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, böbrekteki kumların dökülmesine yardım eder

İyi bir lif kaynağıdır. Bu sebepten bağırsaklara fayda sağlar. Erkeklerin günde 30-38 gram lif, kadınların ise 21-25 gram lif tüketmesi gerekir. 1 adet enginar günlük 10,3 gram lif ihtiyacını karşılar. Bu sayede sindirim sistemi rahatlar, mide, bağırsak ve kolon kanserine yakalanma oranı düşer. yüksek oranda lif yapısı kan şekerinin dengelenmesinde de etkilidir. Şeker kontrolünde pozitif etki gösterir.

Zayıflamaya yardım eder. Kalorisi oldukça düşük bir sebzedir. 100 gram enginar ortalama 47 kalori içerir.

Günlük K vitamini ihtiyacının %12’sini karşılar. Bu da vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesinde etkili olup, tansiyonun normal seviyelere gelmesinde etki eder. K vitamini özellikle yaşlı bireylerde bunama, alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.

İyi bir folik asit kaynağıdır. Bu sebepten kadınlar bolca tüketmelidir. Folik asit kadınlarda doğurganlığın artmasına yardım eder.

Kemik sağlığını korur. İçeriğindeki K vitamini, magnezyum, fosfor ve manganez sayesinde kemik oluşumunu ve kemik sağlığını korumaya yardım eder. Aynı zamanda osteoporoz riski azalır. Aynı zamanda ihtiva ettiği C vitamini ile cilt, kemik ve bağ dokunun sağlığı için şifadır.

Enginarda bulunan cyanic (siyanik) asit adlı madde kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolün salgılanmasını arttırır. Bu da kalp damar sağlığı için ilaç niteliğinde bir fayda demektir.
Enginarın sadece göbek kısmı değil, yeşil yaprakları da şifa kaynağı, o nedenle yapraklar sıcak suda demlenerek çay şeklinde değerlendirilebilir.

Görüleceği gibi, doğadaki her şey, her sebze ve gıdalar aslında insanoğlunun hizmetine sunulmuş birer hediye. Her bir bitki, tabiat eczanesinin dağ ve ocalarında bir ilaç gibi, çok çeşitli vitamin ve minerallerden, gayet hassas bir ölçüyle alınan maddelerden yapılmış ve insanoğlunun hizmetine sunulmuş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu