GündemTürkiye Gündemi

Sağlık-Sen Mart Ayı Sağlıkta Şiddet Raporunu Yayımladı

Sağlık-Sen Mart Ayı Sağlıkta Şiddet Raporunu Yayımladı

 

Balıkesir Sağlık Sen Şube Başkanı Nihat Erzi Sağlık Sen’in Mart ayı sağlıkta şiddet raporunu paylaştı. Sağlık Sen Şube Başkanı Nihat Erzi, “Koronavirüs önlemlerinin gevşetildiği ve hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığı Mart ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart Tıp Bayramı’nda yaptığı açıklamalar tüm sağlık çalışanlarına umut oldu. Yapılan açıklamalarda en dikkat çekici başlıklardan bir tanesi de şiddet konusunda oldu”dedi.

 

Tasarının Yasalaşması Bekleniyor

Raporda, Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın ortak çalışmaları neticesinde sağlıkta şiddetin katalog suçlar arasına girmesi öngörülüyor. TBMM’de komisyondan geçen tasarının bir an önce yasalaşması bekleniyor. Çıkacak yasa ile hem saldırganların hak ettikleri cezayı alacağına hem de sağlıkta şiddetin önemli ölçüde önüne geçilebileceği belirtildi.

Toplumsal Seferberlik Gerekli

Raporda ayrıca, “Her zaman dile getirdiğimiz gibi sağlıkta şiddete karşı toplumsal duyarlılığın oluşturulması şart. Atılan adımlar elbette önemli. Ama bu adımlarla birlikte Sağlık Bakanlığı öncülüğünde toplumsal seferberlik başlatılarak sağlıkta şiddete karşı bir farkındalık oluşturulması da gerekmektedir. İlgili karar alıcıların işbirliğinde okullardan kamu ve sivil kurumlara, aydınlardan medya organlarına tüm kesim ve platformlara yönelik toplumsal seferberlik başlatılması, şiddeti önlemeye dönük atılacak adımların başında gelmelidir ”denildi.

 Mart Ayında 19 Şiddet Olayı

“Tüm bu değerlendirmeler ışığında Mart ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, az da olsa bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Şubat ayında 21 şiddet olayı yaşanmasına karşın Mart ayında bu rakam 19’a düştü.31 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda, 38 sağlık çalışanı mağdur oldu. Mart ayında 19 şiddet vakasının 18’i hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer yine hastaneler oldu. 19 şiddet olayının 18’i hastanelerde vuku bulurken,  1’i aile sağlığı merkezinde yaşandı. Ay boyunca 19 güvenlik görevlisi, 14 doktor, 4 hemşire ve 1 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Mart ayı boyunca yaşanan şiddet vakalarına sebebiyet veren 31 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 8 saldırgan serbest bırakılırken, 9 saldırgan tutuklandı”  Haber: Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu