Gündem

Sağlıkçıya Şiddet!

Sağlıkçıya Şiddet!

Balıkesir Tabip Oda Başkanı Necdet Uçan sağlıkta şiddetin önüne geçilemediğini belirterek yeni yaşanan bir vaka daha olduğunu söyledi.

Uçan,“Dünyada 220 milyon vaka, 4,6 milyona yaklaşan ölüm ile ülkemizde ise resmi açıklamalar ile 6,5 milyonu aşkın vaka 60 bine yakın ölüm ve her gün 20 bin vaka sayısı ve 300’e yakın ölümle devam eden bir salgının 4. dalgasını yaşamaktayız ”dedi.

Sağlıkçı Darp Ettiler

“Balıkesir merkezde, 1 yıl önce Ayvalık’ta bıçaklı saldırıya uğrayan meslektaşlarımızdan sonra 19 Ağustos 2021’de Dr. Nurcan Özaslan meslektaşımız da Edremit Devlet Hastanesi Acil Servisinde görevini yaparken şiddete uğradı, saldırgan tarafından parmağı kırıldılar. Bir süre önce Burhaniye devlet hastanesi acil servisinde çalışan bir meslektaşımız şiddete uğramıştı, bu kez de 8 Eylül 2021 tarihinde yine Burhaniye 7 No’lu Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan  meslektaşımız Dr. Deniz Karan yasal olmayan ve ayrıca bağımlılık yapan bir ilaç talebinin karşılanmaması üzerine fiili saldırıda bulunularak, darp edilmiştir”.

Kınama Yeterli Değildir

“Şiddet ülkemizde 19 yıldır uygulana gelen Sağlıkta Dönüşüm Programının en önemli çıktılarındandır. Sağlıkta şiddetin “sağlıkçılara jest olarak yasa çıkarmakla” engellenemeyeceği aşikârdır.Siyaset kurumu ve yasa yapıcılar; kararlı, samimi ve net bir tutum almalıdır. Konuyu taktik olarak değil, gerçek ve yaşamsal bir sorun olarak görüp adım atmalıdır. Kınama ve ayrıca üzüntü mesajları ile geçiştirilmemelidir.”

Caydırıcı Ceza Şart

“Bizler caydırıcılığı olan, “yaptığı yapanın yanına kar kalmadığı” suç varsa cezanın da olduğu hukuksal düzenlemeler bekliyoruz. Şiddet ile ilgili cezai müeyyidelerin sağlıkla ilgili Temel Sağlık Hizmetleri Kanununa ek yapılan değişikliklerde değil, Türk Ceza Kanunu’nda açık şekilde ayrıca yer almasını istiyoruz. Saldırganların kamuoyu baskısı ile kısa süreliğine tutuklanıp, ardından serbest bırakılmasını değil, etkin biçimde cezai yaptırıma tabi olmalarını talep ediyoruz.”Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu