Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Sağlıklı Mıyım, Sağlıksız Mı?

SAĞLIKLI MIYIM, SAĞLIKSIZ MI?

 

 

 

 

Sağlık ne demek? Sağlık kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden bir bütün olarak iyilik halidir. Son yıllarda sağlık anlayışı çok değişti. Hedef artık sağlıklı yaşam nasıl olur, sağlığımızı nasıl koruruz oldu. Her yerde bununla ilgili nasihatler ve öneriler var. Gerçekten sağlıklı yaşamak için onu yemeyelim, bunu içmeyelim, şunu yapalım, bu ilacı alalım….Ne kadar çok bilgi var, ne kadar çok öneri var! Ama bu bilgilerin hemen hemen hepsi fiziksel yöne ait. İyi de hangisi doğru? Ya ruhum, ya sosyalliğim! Aslında önerilerin belki de çoğu doğru ama sizin vücudunuz için doğru mu? Asıl soru bu bence. Falanca şu otu içmiş ağrıları geçmiş, filanca şunu yiyince kilo vermiş… Bu örnekler gördüğünüz gibi bireysel. Ona iyi gelen sana iyi gelecek diye bir şart yok. Peki ne yapalım, sağlımızı gerçekten nasıl koruyacağız?

 

Aslında cevap yine sizin içinizde gizli. Sağlık bireysel bişeydir. Bunun temelinde de kişinin kendini tanıması yatmaktadır. Size neyin iyi geldiğini, neyin rahatlattığını keşfetmeniz sizi sağlığınıza kavuşturacaktır. Benim de bu temel öneri dışında  elbette tavsiyelerim olacak. Neler mi bunlar? Şöyle bir liste ile size bunları anlatmaya çalışayım.

 

İlk olarak neyi seviyorsan onu yap; yani mutlu olduğun bir hobi bul. Spor, çocuklarımla zaman geçirme, film seyretme, yemek yapma gibi. Bir diğeri başkalarına karşılıksız, beklentin olmadan yardım et. Başka biri bulunduğun mevcut durum iyi; bir işin, başını sokacak bir evin, ailen ve iyi giden bir sağlığın varsa şükür etmeyi bil. Bilgini, görgünü başkalarıyla paylaş. Yaptığın işi öğretebilirsen birilerine öğret, yaptığın çok çok lezzetli bir yemek varsa bunu herkese tattırmaya çalış gibi. Hepinizin duyduğu bişey daha çok gülümse; böylece vücut güzel hormonlar salarak seni mutlu ve sağlıklı yapacaktır. Sağlıklı beslenmeye özen göster. Az ve öz yemeye kendini alıştır. Sevdiğin, yaparken mutlu olduğun bir spor yap. Sevdiklerinle daha çok zaman geçir. Doğayla her fırsatta birlikte ol.

 

Bu saydıkların da ne doktor hanım der gibisin! Bunlar bizim bana göre mutluluk reçetemiz. Mutluluk demekte sağlığın yarısı demektir. İşte sağlıklı olalım önerilerinde hep yer alan yeme, içme, ilaçlar, testler olmamalı; mutluluğun formülleri de hak ettiği yerde olmalı. Mutlu muyum? Cevap evetse sağlığa yarı yarıya yaklaştık demektir.

 

Mutlu ve sağlıklı günler hep sizinle olsun.

 

 

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu