Köşe Yazıları

Sahabeninin İnfakı …..

“Allah’a ve Resûlü’ne iman edin. “Sizi kendilerinde halifeler kılıp harcama yetkisi verdiği’ şeylerden infak edin. Artık sizden kim iman edip infak ederse, onlara büyük bir ecir vardır.”Hadid 7

“ Size ne oluyor ki, Allah yolunda infak etmiyorsunuz? Oysa göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. İçinizden, fetihten önce infak eden ve savaşanlar (başkasıyla) bir olmaz. İşte onlar, derece olarak sonradan infak eden ve savaşanlardan daha büyüktür. Allah, her birine en güzel olanı va’detmiştir. Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.”Hadid 10

Sahabeden Abdullah bin Cafer ra bir gün kendi hurma bahçesi olan çiftliğine giderken yolu üzerinde bir bahçeye yakın yerde mola verip istirahat eder. O bahçede köle olan genç bir bahçıvan çalışmaktadır. Genç köle  bahçeyi beklemektedir. O gün genç kölenin yanına bir köpek gelir. Genç, köpeği görünce köpeğe bir ekmek atıverdi.  Köpek onu hemen yiyince bir ekmek daha verir. Köpek  onu da yer. Köle üçüncü bir ekmek daha verir köpek onu da hemen yer. Abdullah bin Cafer hazretleri o gencin hâline nazar ederek hayretle seyreder. Ve sonra köleye sorar.

İlgili Makaleler

– Sana bir günde ne kadar ekmek verirler,

Genç köle,

– Şu gördüğün üç ekmekten fazla vermezler, der

Hz. Abdullah

– Niçin bir günlük nafakanın hepsini kelbe verdin, sen kendini aç koydun, der.

Genç köle de şöyle cevap verir,

– Bu mekân köpek yeri değildir. Bildim ki bu kelb uzak yerden gelmiş ve çok acıkmıştır. Onu aç göndermeği revâ görmedim. Onun karnı doysun da ben birgün aç kalır oruç tutarım der.

Bu sözü işitince Hz. Abdullah bin Cafer yanında hazır bulunanlara hitâben der ki,

– “Bana niçin bu kadar cömertlik yapıp malını dağıtırsın diye levmederler. Meğer ben cömert değilmişim, bu genç benden daha cömerttir.” der

Hz. Abdullah bin Cafer ra o genç köleyi ve o beklediği bahçeyi sâhibinden satın alıp genç köleyi âzâd eder ve  bahçeyi de ona bağışlar.

Böylece Genç köle  hadîs-i şerîfin sırrına mazhar olmuş olur. Çünkü,  Hadîs-i şerifte Peygamberimiz sav şöyle buyurmuştur.

“Cûd ve sehâ ile mevsûf olunuz ki Cenâb-ı Allâh hakkınızda cömertlikle muâmele buyursun…”

İşte bu genç köle bir saat içinde hem kölelikten ve hem de fakirlikten kurtuldu ve hem de dünyaca zengin oldu. Âhiretce nâil olacağı mükâfât-ı ebediyye ise şüphesiz daha büyüktür. (Hz. Mahmûd Sâmî Ramazânoğlu (k.s.), Musâhabe III, s. 140-141)

Rabbimiz bizlere ve tüm ümmete Kuran-ı Kerim’i yaşamayı nasip eylesin. . .

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu