GündemGörüntülü HaberlerÖzel Haberler

“SAHTE BALDAN UZAK DURUN”

Uzun yıllardır arıcılık yapan Mehmet Tanık, balın her derde deva olduğunu söylerken, sahte baldan ise uzak durulması gerektiğini söyledi. Arıcı Tanık, astım hastalarının da bol bol bal tüketmesi gerektiğini söyledi.


Balıkesir’de arıcılık ile uğraşan  Mehmet Tanık, “Balıkesir Arıcılar Birliği’ne kayıtlı olarak arıcılık yapıyorum. Balıkesir’de ilklerdenim. Verimli bal arısı yetiştiriyorum. Daha önce yerli ırklarla uğraştık. Islah edilmediği için bundan randıman alamadık” dedi.

“EN AZ İKİ KOVAN ALINMALI”

Arıcılığa başlayacak kişilere tavsiyelerde bulunan Tanık, “Ben ırktan hemen hemen hepsini denedim. Sıcak sahil bölgeleri hariç karnıyol’u tavsiye ederim. Düşmanıma dahi bunu tavsiye ederim. Balkı da alırlar, sokulmazlar, komşuyu da rahatsız etmezler.  Herkes bütçesine göre arı kovanı alabilirler. Ama en az iki kovan alınmalı. Ben 2000 yılında sekiz kovan ile başladım. 20 Kovana kadar çok normal. Eğer ki hayvan sevgisi varsa. Hayvanı seviyorsa arıcılığa başlasın. Zaten hayvanı seven insanı da seviyor. Hayatla barışık oluyor. Burada ince fikirli insanlar mesela öğretmenler, ressamlar, şairlerin çok başarılı olduğunu gördüm. Bir de gençliğinde köylerde büyüyenler vardır. Onlar da doğayı, hayvanı çok severler. Onlar da bu işi çok iyi yaparlar. Benim arıcılıktaki başarım kesinlikle koyunculuktan geliyor” dedi.

“SAHTE BALA DİKKAT!”

Sahte baldan uzak durulması gerektiğini söyleyen Tanık, “Sahte bal laboratuvar analizi ile anlaşılır. Ama tadarak da anlaşılabilir. Ama en kesin yöntem laboratuvarlar. Bu laboratuvarların da artması lazım. Yine en büyük görev bakanlığımıza düşüyor. Fiyat konusunda da dikkat etmek lazım. Ucuz bal yok. 50-60 liradan aşağıya bal yok. Çiçek balları birinci kalite. Çam balları ikinci kalite. Kültür bitkilerinden alınan ballar ise üçüncü kalite. Bazı ballar dolaba da konsa geç donar. Kültür ağırlıklı bitkilerin balları erken donar. Çam balları donmaz. Donması o kadar sorun değil. Burada ayrım yapmaları lazım” ifadelerini kullandı.

“ASTIMA BAL İYİ GELİYOR”

Astım hastalığına karşı bol bol bal tüketilmesi gerektiğini söyleyen Arıcı Mehmet Tanıki, “Benim oğlum hastalandı. Bronşit astıma çevirdi. Doktoru iyi bal yemesi lazım dedi. Kestane balını tavsiye etti. Ben iyi bal bulamadım. Onun yüzünden arıcılığa başladım. İyi ballar  el altından satılıyor. Oğlanı kurtardım. Kendim 8 kovan alıp arıcılığa başladım. Şurup şişelerine doldurduk. Çocuk kendisi içti onları. Çocuğu kurtardım. Polen, arı sütü ile çocuğu besledim. Çocuk iyileşti. Bu yaz yağlı güreşe soktum. Pehlivan oldu. Ben onun yüzünden başladım arıcılığa. Hayvanları sevdiğim için de güzel bir çalışma yaptım. Astım hastalarına, arı kovanlarındaki havayı solutarak iyileştirebiliyorlar. Şimdilik erken ama böyle çalışmalara başlanacak. Arı sütü, polen ve iyi bal tüm hastalıklara derman oluyor” dedi.

“BAŞARIMIN SIRRI”

Başarısının sırrını veren Tanık, “Koyun ıslahı ile de uğraştım ben. Köylerden toplama kuzuları Karacabey’in Merinosları ile çevirdim. Islah ettim. Ayaklı ayaklı güçlü oldular. Öyle güzel ırklar yaptım ki. Arıcılıkta bunu denedim. Başarımın sırrı da oradan geliyor.” şeklinde konuştu.

“ARILAR ÖLÜRSE İNSANLAR DA ÖLÜR”

Arıcı Mehmet Tanık, “Arılar ölürse çok sürmeden insanlar da ölecektir. Yani tohumlama, dölleme olmayacağından dolayı belki kanserojen artacak. Böyle gidilirse bu olabilir. İklim değişiklikleri, atmosferde ısınma var. İnsanlar önlem alırsa bunun önüne geçilir” şeklinde konuştu.

“TARIM İLAÇLARI DENETLENMELİ”

Tarım ilaçlarının hayvanlara zarar verdiğini söyleyen Tanık, “Çiftçiler tarlalarına ilaç atıyorlar. Çiftçilerin tarlalarından inanılmaz kokular geliyor. Ben sürülen tarım arazilerine giremiyorum.  Hatta iki yıl önce benim bahçemin yakınında tarım arazisinde sürdü. Kuru toprağa ot çıkması için ilaç sıkıyor. Arılar onun üzerinden uçuyor. Ben çok dertliyim bu konuda. Türkiye’ye giren ilaç denetlenmiyor. Niye atılıyor bu? Burada bakanlık devreye girmeli. Bunu arıcıların, ziraat odasının söylemesiyle etkili olacağını düşünmüyorum” dedi.

“TEKNİKLERE UYMAK LAZIM”

Arıcılık yapacak kişilere tavsiyeler de bulunan Tanık,  “Arıcılık yapacak kişi tekniğe uymalı ve bilimsel metotlar ile çalışmalı. En az iki kovan ile başlamalılar.  Arılı kovan alındıktan sonra önce çıraklıktan başlamalılar. Arılara yiyecek takviyesinde bulunmak lazım. Kışa girerken stok yapmak lazım. Kıştan çıkarken arıyı uyandırmak lazım” dedi.

“BALI SEN BULACAKSIN ARI YAPACAK”

Tanık, “Balı sen bulacaksın, arı yapacak.  Arı çok akıllı bir hayvan. Eğer bal gelmemiş ise ayağını yorganına göre uzatıyor. Bizim yerli arılarımız ile de arıcılık yapılabilir. Devletimiz izin verse ben ıslah çalışmalarında yer alırım. Bizim arılarımız da iyi. Kötü değil. Ama kesinlikle kaydı şeceresi tutulmuyor. Her iki yılda bir yenilenmeli. Kan tazelenmeli” şeklinde konuştu.

“SAHTE BAL İŞLERİ DE BOZUYOR”

Sahte bal satışlarının arıcılığı da etkilediğini söyleyen Tanık, “Sahte baldan bizler ayakta duramıyoruz. En yakındığım noktada arıcılar devam etmek istemiyor. Çünkü burada bakanlığa düşüyor görev. Sahtecilik almış başını gidiyor. Meclisin lokantasında sahte bal çıkıyor. Ben daha ne diyeyim. Arıcılıktan benim en büyük karım. Ben arıcılıktan en iyi balı yedim.” Dedi.

“BALIKESİR’İN BALI MEŞHUR”

Balıkesir’deki bal çeşitliliğinden bahseden Tanık, “Balıkesir’de bin 800 civarında üyemiz var. Balıkesir arıcılıkta iyi bir durumda. 3-5 ilin içindeyiz. Ihlamur, kestane ballarımız, Çam balımız var. Mor diken balı var. Dikenden bile bal alınabiliyor.  Balıkesir belli bir yerde. Çok güzel yayla ballarımız var ama hiçbiri değerinde gitmiyor” ifadelerini kullandı. Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu