GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

SALÂH BİRSEL, BANDIRMA’DA İLK KEZ ANILDI

Bandırma Rotary Kulübü öncülüğünde Bandırma Belediyesinin katkıları ile Bandırma’da ilk kez düzenlenen “Aydınlanmanın Işığında: Salâh Birsel” başlıklı ve “Bandırmalı Yazar 100 Yaşında” temalı panel Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panele, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Metin Ok, belediye meclis üyeleri, CHP Bandırma İlçe Başkanı Hüseyin Bahar, kadın kolları ve gençlik kolları, ADD Başkanı Serdar Polat, önceki dönem Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, önceki dönem Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça ve Mehmet Tüm, David People İşletme Sahibi Murat Karakoyun, Erdal Kuyumculuk’un sahibi Erdal Kocagöz, STK ve dernek temsilcileri katıldı.
Yoğun bir katılımla gerçekleşen panelde açılış konuşmasını Rotary Kulübü Başkanı Fatma Sibel Salı yaptı.
Salâh Birsel ve Jale Birsel’in torunu Damla Birsel’in de konuk olarak yer aldığı panelde Damla Birsel’in konuşması sırasında duygu dolu anlar yaşandı.

Panelistler Salâh Birsel’in farklı yönlerini ele aldıkları çalışmalarından bahsettiler.

2018 Yılın Yazarı, Bilim Uzmanı İlknur Kamalı Cesur Yeni Dünya ve Dört Köşeli Üçgen Başlıklı eserlerin medyatik popülizm ekseninde distopik bir mukayesesini yaptı. Salâh Birsel’in çağının çok ötesinde bir yazar olduğundan bahseden Kamalı, o dönemde bile Salâh Birsel’in toplumu gelecekte bekleyen tehlikeleri dile getirdiğini ifade etti.
İlknur Kamalı, Salâh Birsel ile ilgili olarak, “Bandırma’dan Karşıyaka’ya gitmişler. İki tekerlekli iki ayrı at arabasının çektiği Bandırma çıkışlı ev eşyalarıyla… Cumbalı, tahta kafesli pencereleriyle iki katlı sakız evi, onların evi olmuş. İçinde Salâh Birsel, annesiyle, babasıyla yaşamaya devam etmiş.
Bandırma çıkışlı ev eşyalarıyla… Eşya deyip geçmeyin onların da ruhları var. Bazen yalnızlığımıza, bazen mutluluklarımıza, bazen hüzünlerimize tanıklık ederler.
Bir gün çekip gitseniz de kalır o eşyalar…Eşyalarla birlikte anılar…Bugün Salâh Birsel’i ziyarete gittiğimizi hayal etmek istiyorum. Bizi cam kenarındaki berjer koltuğunda, fitilli kadife pantolonuyla uyumlu tiril tiril gömleği, kolları ingiliz stili oval yamalı hırkası, yanıbaşında gazeteleri, edebiyat dergileri ve kitaplarıyla karşılıyor. Sohbet, edebiyattan, felsefeden, dostlardan ve gündemden açılıyor. Yazdığı biricik eserleri okuma şansı buluyoruz. Onu anlayabilme, anlatabilme ve gelecek kuşaklara aktarabilme şansı…Ve biz de gördüklerimizi, duyduklarımızı, okuduklarımızı, dinlediklerimizi söylemek için buradayız. Çünkü Salah Birsel’in deyimiyle insan ya aldığını vermeli, ya hiç almamalı.” ifadelerini kullandı.

Yazar Feridun Andaç, Salâh Birsel ile dostluklarından bahsederek, kendisiyle uzun edebiyat sohbetleri yaptığını, okuduğu ilk deneme kitabının Salâh Birsel’e ait olduğunu örneklerle anlattı. Birsel’in çok çarpıcı bir dil ile sözcükleri zekice kullanarak özgün bir biçim yarattığını ifade ederek bu panelin Bandırma için bir ilk olduğunu ve bundan sonraki süreçte Bandırmalıların Salah Birsel’e farklı etkinlikler ve sempozyumlar ile sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elif Uluğ, Salâh Birsel’in denemelerinden söz ederek sevdiği çarpıcı paragraflardan örneklerle izleyicilere zevkli dakikalar yaşattı.
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tufan Kıymaz Salâh Birsel’in eserlerinin felsefi derinliğinden bahsederek dinleyicilerin düşünmesini ve sorgulamasını sağladı. İlginç örneklerle yazarın çağının çok ötesinde olduğunun altını çizdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu