GündemEkonomiSiyaset

SALGIN BİTENE KADAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNDEN ÜCRET ALMAYIN

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine seslenerek, “İnsafınız varsa iktidarın yapmadığını siz yapın! İhtiyacı olan vatandaştan bu salgın geçene kadar ücret almayın” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, Türkiye’nin ekonomik anlamda zor bir dönemden geçerken korona salgını ile karşı karşıya kaldığını, bu salgınla mücadelede hiç kimsenin kayıtsız kalamayacağını söyledi. Vatandaşın evlere kapanmak zorunda kaldığı günlerde elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemek için karar kara düşündüğünü ifade eden Ahmet Akın, “İktidar, korona ile mücadele bir takım önlemler alıyor. Ancak alınan önlemler vatandaşın cebine çok da dokunmuyor. Fedakarlık yapma sırası artık elektrik ve doğalgaz şirketlerinde” diye konuştu.

İtalya’da hayatı etkileyen corona virüsü salgını nedeniyle eski AC Milan başkanı ve İtalya başbakanı medya patronu Silvio Berlusconi ile Fiat Grubu’nun sahibi Agnelli Ailesi’nin bağışlarda bulunduğunu hatırlatan Ahmet Akın, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine çağrıda bulundu. Ahmet Akın, Türkiye’de 2019 yılı verilerine göre 81 ilde 72 doğalgaz dağıtım şirketi bulunduğunu, 66 milyona doğalgaz ulaştırıldığını bunlardan 14,5 milyonun konut kullanıcısı olduğunu bildirdi. 21 elektrik dağıtım şirketinin de milyonlarca aboneye elektrik sattığı bilgisini veren Ahmet Akın şunları söyledi:

“Herkes elini taşın altına koymalı. Kimin gücü ne kadarsa o kadar fedakarlıkta bulunmalı. Vatandaşa ‘Evde kalın’ çağrısında bulunuluyor ama ‘elektriğini, doğalgazını, suyunu, kirasını kim ödeyecek’ diye sorulmuyor. Uçaktaki KDV’yi yüzde 1’e indirmek kimin aklıysa elektrikteki, doğalgazdaki, kömürdeki ve tüm gıdalardaki KDV oranını düşürmelidir. İktidar bu zor günler için değil de ne gün için vergi topluyor? İktidar yapmıyorsa, yapacak gücü yoksa bugüne kadar kazançlarına kazanç katan elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri devreye girmeli. ‘Hayır işi’ için 8 milyon doları elleri titremeden verebilen doğalgaz şirketimiz var. 16 milyona yakın doğalgaz abonesini son 3 aylık faturaları da dahil olmak üzere, 45 milyonu aşan elektrik abonesinin yine son 3 aylık faturaları da dahil olmak üzere önümüzdeki 3 ay faturalarını şirketler tahsil etmeyebilir. Gerekiyorsa buna hane başına metreküp ve kilovatsaat sınırlaması getirilebilir. Bu hiç de zor değil. Yeter ki samimi olunsun.”

Ahmet Akın, koronavirüs salgını nedeniyle işsiz kalanların da düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi olarak değerlendirilmesi ve yardım alması gerektiğini, vatandaşların aylık 150 kilovatsaate kadar elektrik tüketimini devletin karşılamasına yönelik düzenlemenin de kapsamının genişletilerek işsiz kalanların da tekrar işlerine dönene kadar bu kapsama alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu