GündemTürkiye Gündemi

Salgın Hastalık Döneminde AIDS Etkisine Dikkat

Salgın Hastalık Döneminde AIDS Etkisine Dikkat

 

Balıkesir Tabip Odası 1 Aralık Dünya Aids Gününde yazılı bir açıklama yaptı. Oda yönetimi ,yaptığı açıklamada erken tanının hayati önemine vurgu yaptı. Farkındalık sağlanması amacıyla 1 Aralık tarihine işaret etti.

 

HIV İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak biliniyor. Virüs doğrudan bağışıklık sistemine etki ederek zarar verir. Bu virüsü taşıyan insanlar “HIV pozitif” olarak adlandırılır. AIDS ise Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu olarak tanımlanır. HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkar.

Nasıl Bulaşır?

HIV enfeksiyonu, korunmasız her türlü cinsel temas, ortak enjektörlerle damar içi madde kullanımı ve enfekte kan ve kan ürünlerinin verilmesiyle ya da anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle bulaşabilmekte.

Hangi Yaşlarda Görülür?

Bulaşma yollarının çeşitliliğine bağlı olarak HIV enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebilmekte. Bulaşıcı hastalıkların ihbarı ve bildirim sistemine göre, HIV/AIDS vakalarının bildirimi zorunludur. Henüz etkili aşısı olmayan HIV/AIDS ile en etkili mücadele yolu, bu virusun bulaşma yollarını bilerek etkin bir biçimde korunmak.

Ülkemizde Vaka Sayılarında Artış Gözlenmekte

UNAIDS 2022 raporuna göre 2021 yılında dünya çapında 650 bin kişi HIV/AIDS ile ilişkili nedenlerle yaşamını yitirmiş, 1 buçuk milyon kişi HIV’e yakalanmış. 2021 yılında HIV ile yaşayan yaklaşık 38.4 milyon insan olduğu bildirilmiş. Ülkemiz HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkla görüldüğü ülkeler arasında yer almakla birlikte son yıllarda vaka sayılarında artış izlenmekte. Vakaların % 80,4’ü erkek, % 19,6’sı kadın olup % 15,5’i yabancı uyruklu kişilerden oluşmakta. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-29 ve 30-34 yaş grubu.

Nasıl Bulaşmaz?

HIV enfeksiyonu, HIV pozitif kişilerle aynı iş yerinde çalışmakla, aynı okulda okumakla, aynı ortamda bulunmakla, ortak çatal kaşık kullanmakla; dokunmak ve tokalaşmakla; telefon, kitap, defter gibi araçlar ile duş-banyo alanlarını, havuzları, tuvaletleri ortak kullanmakla, böcek ısırması ve sinek sokması ile bulaşmaz.

Covıd 19 Salgını Sırasında Hızlanabilir

Küresel HIV salgını, COVID-19 salgını sırasında hızlanıyor olabilir ve yıkıcı bir etki yaratabilir. Küresel sağlık kampanyası olan Dünya AIDS Günü’nün 34. yılında Dünya Sağlık Örgütü “Eşitliği sağla” teması kapsamında etkinlikler yapacaktır.  Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu