GündemKöşe Yazıları

SALİHLİ’NİN GURURU, TÜRKİYE’NİN DEĞERİ : RASİM AŞIN

Bu hafta köşemde yakından tanıdığım kıymetli hocam Pedagog Rejisör Dr. Rasim Aşın’a yer vermek istedim. Peki kimdir Rasim Aşın ? Türkiye için niye bir değerdir? Biraz göz atalım..

29 Ekim 1968 Manisa ili, Salihli İlçesi Sart Köyü doğumlu olan Aşının İlköğretim yıllarında başlayan tiyatro sevdası, doğduğu ve yaşadığı Salihli`de Şehir Tiyatrosunun kurulmasına ön ayak olması ile somut bir sanatçı olma isteğine dönüştü.. Üniversitelerin tiyatro bölümüne girme girişimi sınavların onun istediği gibi gitmemesi üzerine İzmir Yeni Asır Gazetesinin muhabirliğine başlayan Raşım Aşın böylece gazetecilik kariyerine başlamış oldu. 1992-1998 yılına kadar Salihli, Manisa, İzmir ve İstanbul medya kuruluşlarında, çeşitli gazete ve Tv (Atv, HBB Tv, İnter Star, kanal 6, Kent Tv, Show, kanal D, NTV gibi) kuruluşlarında Foto-muhabir, kameraman, montaj, Haber muhabiri, yapımcı, yönetmen görevlerinde bulunan Aşın daha sonra Mimar Sinan Ünv. Öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik İsmailoğlu`nun asistan öğrencisi olmuş ve Öğretmenimin referansı ile Tiyatro rejisörlüğü alanında okumak için Azerbaycana gitmiştir. 1998 yılında başladığı Azerbaycan Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi`nin “Rejisörlük Fakültesi”nde Tiyatro Rejisörlüğü Lisans, Aktörlük Fakültesi’nde Yüksek Lisans eğitimini bölüm birincisi olarak ve Takdirname belgeleri alarak, başarı ile tamamlamış ve 2005 yılında başladığı Bakü Slavyan Üniversitesi’nin “Pedagoji-Eğitim Fakültesi”nde “Eğitimin Her Evresinde Tiyatro Sanatından Faydalanmanın Önemi” adındaki doktora çalışmasından sonra 2005-2009 yılları arasında Baku Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan Diller Üniversitesi ve Azerbaycan YUG Devlet Tiyatrosundaki çalışma hayatı süresince eğitmenlik yapabilmek için Azerbaycan Devlet Pedagoji üniversitesinde Eğitim Psikolojisi üzerine doktora yaptı. 2013 yılı ocak ayı itibari ile Türkiye’ye dönmüştür. Şu anda Esenyurt üniversitesi öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Rasim Aşın Salihliye kazandırmış olduğu “Rasim Aşın Dionysos Tiyatro Evi” ‘nde çalışmalarını sürdürürken tiyatronun doğduğu topraklar Antik Kent Sardese değer katacak Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Şenlikleri ve Dionysos Tiyatro şenlikleri düzenleyerek Salihliye sanat anlamında katkı sunuyor. Şenliklerde dikkat çeken özellik ise sıfır bütçeli olması..

Böylece şenlik için dışarıdan gelen tiyatro ekipleri bölgede alışveriş yaparak Salihli’de ekonomik hayatı canlandırmış oluyor Bunun yanında bu şenliklerle Türkiyenin bir çok bölgesinden gelen tiyatro ekiplerini tek çatı altında toplayarak tiyatronun birleştirici gücünü tiyatronun doğduğu topraklarda göstererek ritüellere devam etmiş oluyor. Çocuk Tiyatrosu Araştırmaları Derneği Başkanı Pedagog Rejisör Aşın katıldığı bir çok tiyatro festivalinde “Doğru Çocuk Tiyatrosu” ve “Çocuk Tiyatrosu Felsefesi” konulu konferanslarıyla ve “Çocuk Tiyatrosu Yönetmenliği” Atölyesi ile bu alanda kendini yetiştirmek isteyenlere bir ışık oluyor. “Her yaşa bir oyun” konseptini Çocuk Tiyatrosu Felsefesine yerleştiren Rasim Aşın çocuk tiyatrosu ile ilgilenenlerin “pedagoji ve yaş psikoloji” bilgisine sahip olması gerektiğini söyler. TRT ekranlarında 5-8 yaşlı çocuklara tiyatro sanatını sevdirmek amaçlı çocuk programı “Çocuk Kalbi” Rasim Aşın’ın önemli projelerindendir. Rasim Aşın 4-12 yaş grubunu çocuk tiyatrosu yaş aralığı olarak uygun görmekte, 4-6, 7-9 ve 10-12 yaş gruplarına ayırmanın “her yaşa bir çocuk oyunu” sistemine geçiş için daha uygun olacağını söylemektedir. Tamamen tüccar mantığıyla çalışan Maskot tiyatroları ve maskot animasyon gösterileri de eleştiren Rasim Aşın bu konuda velileri uyarmaktadır. Bu konuyla ilgili yapmış olduğu dikkat çekici tespit ve değerlendirmeler önem arz etmektedir.

Bu tarz maskot gösteri ve tiyatroların psikolojik açıdan yararından çok zararı olduğunu belirten Rasim Aşın özellikle 4-9 yaş çocuklarında çizgi film kahramanlarının maskotları üzerinden yapılan gösterilerde çocuklarda gerçeklik algısının kırıldığına dikkat çekmektedir.Bu zamana kadar bir çok çocuk ve yetişkin oyunu sahneleyen Rasim Aşın en son 3. Salihli Sardes Çocuk Tiyatrosu Şenliklerini 28 Ekim-11 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirmiş ve Sartlı çocukları tiyatro ile buluşturarak bu sanatı sevdirmeyi amaçlamıştır. Bsm Oyuncuları olarak bizler de bu şenliğe çocuk oyunumuzla katılarak destek verdik. Bu projenin içinde olmak bizi mutlu etti. Rasim Hocanın çalışmalarını zaten takip ediyordum bunları görünce, bu sürecin içinde olunca daha da iyi anladım ki Rasim Aşın Salihli için bir gurur kaynağı ve Türkiye için bir değer… Yanında çalışan gönüllülük Hareketi dostlarının da desteği Rasim Aşın için büyük bir güç.. Katıldığımız şenlikte Rasim Hocanın bizi çok iyi şekilde ağırlamasıyla deyim yerindeyse kendimizi ev sahibi gibi hissettik. Kendisine teşekkür ediyorum ve bu süreçte onunla çalışmanın keyifli olduğunu belirtmek isterim..

Tiyatroya ilgi duyan özellikle çocuk tiyatrosu anlamında kendini yetiştirmek isteyen dostlarıma sesleniyorum: Mütevazi bir kişiliğe sahip olan kıymetli Hocam Rasim Aşının Salihli’de bulunan Dionysos Tiyatro Evini ziyaret etmeli çalışmalar hakkında bilgi almalısınız.. Bu imkanı sağlayamayacaklar için de uzmanlık alanı Çocuk Tiyatrosu üzerine yazmış olduğu pek çok makale ve kitap mevcut.. Takip edebilirsiniz.. Sanat dolu, tiyatro dolu daha nice yıllara Usta..

Sevgi ile, Tiyatro ile kalın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu