Samanyolu'nun 'Gizemli İkizi' Ortaya Çıktı

Samanyolu'na ürkütücü derecede benzeyen gizemli bir sarmal galaksi ortaya çıktı. Evrenin beklenmedik bir döneminde oluştuğu için gökbilimciler bunu henüz açıklayamıyor.

Samanyolu'nun 'Gizemli İkizi' Ortaya Çıktı

Samanyolu’nun ‘Gizemli İkizi’ Ortaya Çıktı

Samanyolu’na ürkütücü derecede benzeyen gizemli bir sarmal galaksi ortaya çıktı. Evrenin beklenmedik bir döneminde oluştuğu için gökbilimciler bunu henüz açıklayamıyor.

Mike Mcrae’den edinilen bilgilere göre, ‘Ceers-2112’ diye adlandırılan bu uzak oluşum, kısa süre önce James Webb Uzay Teleskobu (JWST) Yakın Kızılötesi Kamerası’nın çektiği görüntülerin analizini kullanan uluslararası bir araştırma ekibi tarafından keşfedildi.

Resimler üzerinde yapılan ilk inceleme puslu bir damladan fazlasını açığa çıkaramadı. Bununla birlikte, Hubble’dan sağlanan bir grup dalga boyunu inceleyen daha fazla araştırma, bu antik sistemin aslında ne olduğunu açığa çıkardı: Bu, Samanyolu’na benzeyen karmaşık ve kolları olan, spiral yapıdaki biraz daha küçük bir galaksi.

Samanyolu'nun 'Gizemli İkizi' Ortaya Çıktı

YALNIZCA 2 MİLYAR YIL SONRA BÜYÜK BİR IŞILTIYLA PARLIYOR

Galaksiler, evrimsel tarihlerine aykırı düşen her türlü şekil, boyut ve parlaklığa sahip olabilir. Kimileri büyük ve baloncuklu, diğerleri küçük ve düzensiz, kimileriyse devasa boyutlarda ve uzun kollara sahiptirler. Ek olarak, dönen bir jimnastikçinin etrafına yayılan kozmik kurdelelere benzer, kıvrılarak yayılan çizgiler biçiminde bir araya gelen yıldızlar ve gazlarla beraber, tıpkı bizimki gibi dönen galaksiler de mevcuttur.

Bir galaksinin şeklini, birebir çarpışmalardan komşuların sayısının artmasına varıncaya dek birçok faktör etkilese de uzun zamandan beridir, gördüğümüz bu karmaşık şekillerin meydana gelmesinin uzun zaman aldığı düşünülüyor.

Genel bir kural olarak, Samanyolu’na benzer çubuklu sarmal galaksilerin yaklaşık 8 milyar yıl öncesinden daha erken bir dönemde var olamayacağına inanılıyor. Buna karşın, Ceers-2112’nin parlak uzun kolları üzerinde yapılan bir ölçüm, Büyük Patlama’dan yalnızca 2 milyar yıl sonra büyük bir ışıltıyla parlamakta olduğunu gösteriyor.

Samanyolu'nun 'Gizemli İkizi' Ortaya Çıktı

‘YAŞINA GÖRE FAZLASIYLA GELİŞMİŞ GÖRÜNÜYOR’

Galaksi, sarmal kollarının ayrıntıları görülemeyecek kadar sönük olsa bile, merkezinden kalın bir kolun çıktığının saptanmış olması, gökbilimcileri Ceers-2112’nin yaşına kıyasla fazlasıyla gelişmiş olduğuna ikna etmek için yeterliydi.

ABD’deki Riverside Kaliforniya Üniversitesi’nden astronom Alexander de la Vega, “Neredeyse tüm sarmal galaksilerde kollar bulunur” diyerek şöyle konuştu: “Ceers-2112’de görülen kol, galaksilerin daha önce düşündüğümüzden çok daha süratli biçimde olgunlaştığını ve düzenli bir yapıya kavuştuğunu gösteriyor. Bu bulgu, galaksilerin oluşumu ve evrimine dair teorilerimizin kimi kısımlarını gözden geçirmemiz gerektiğini gösteriyor.”

‘ERKEN EVREDE SARMAL KOLLARIN OLUŞAMAYACAĞI DÜŞÜNÜLÜYORDU’

De la Vega, konuya ilişkin olarak, “Geçmişte, evren çok daha gençken, galaksiler dengesiz ve kaotik bir yapıdaydı. Erken evrende ortaya çıkan galaksilerde sarmal kolların oluşamayacağı ya da uzun süre boyunca bütünlüğünü koruyamayacağı düşünülüyordu” dedi.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma makalesindeki bulgu, erken evrenin koşulları, aşırı parlak biçimde yanan galaksiler ya da aşırı süratli biçimde büyüyen öncü kara deliklerle bağlantılı bir grup beklenmedik keşfe eşlik ediyor.

Samanyolu'nun 'Gizemli İkizi' Ortaya Çıktı

Kaynak: Haber Merkezi

‘La Nina Soğukları’ Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gündem evren galaksi samanyolu sarmal